Illustrasjonsbilde av det nye nettverket sett fra rommet.
Illustrasjonsbilde av det nye nettverket sett fra rommet. (Bilde: Virgin)

Digert satellitt-nettverk skal gi Internett til hele verden

Brikkeprodusenten Qualcomm og Virgin-grunnleggeren Richard Branson satser stort.

Internett tas mer eller mindre for gitt i den vestlige delen av verden, men faktum er like fullt at store deler verdens befolkning fremdeles ikke har tilgang til nettets mange goder på grunn av blant annet dårlig utbygd infrastruktur.

En del har allerede luftet planer om å rette på dette ved å ta i bruk «kreative» løsninger som kan spre Internett til resten av verdens avkroker. Google har nå startet testing av Internett-ballongerFacebook har planer om å ta i bruk droner og Tesla-grunnleggeren Elon Musk har planer om å bruke billige satellitter til å spre Internett via sitt SpaceX-selskap.

Nå har to andre aktører for alvor kastet seg inn i kappløpet om å levere Internett til hele verden. Grunnleggeren av det store konglomerat-selskapet Virgin Group, Richard Branson, og den kjente mobilbrikkeprodusenten Qualcomm har nemlig slått seg sammen om en ny og svært ambisiøs storsating. Det melder Branson selv på Virgin-hjemmesiden.

Dette er de nye rakettene som skal skyte ut de små satelittene.
Dette er de nye rakettene som skal skyte ut de små satellittene. Foto: Virgin

Skal sende opp over 600 mikrosatellitter

Det de to partene har gjort er å gjøre en stor investering i et relativt nystartet selskap som heter OneWeb. Dette selskapet ble startet i 2012 og har allerede skaffet seg et stort radiospektrum fra reguleringsmyndigheter for en konstellasjon på flere hundre satellitter.

OneWeb skriver i en pressemelding at planen er å sende 648 satellitter, som kun veier 130 kilogram hver, ut i lav bane rundt Jorden. Disse skal formidle høyhastighets Internett-tilgang direkte til en rekke små brukerterminaler som skal plasseres rundt omkring i verden. Via dette systemet skal mobiloperatører så kunne forlenge nettene sine ut til alle mulige avsidesliggende områder av kloden.

For å realisere denne visjonen har OneWeb imidlertid vært avhengige av å finne investorer, og det er altså her Virgin og Qualcomm kommer inn i bildet. Den spesifikke summen de to har spyttet inn er ikke blitt offentliggjort. Virgin skal dessuten bidra til prosjektet via sitt såkalte LauncherOne-program.

Har stor tro på prosjektet

LauncherOne er en en type oppskytningsrakett som skal gjøre det mulig å skyte ut små satellitter både hyppigere og langt mer kostnadseffektivt enn med andre løsninger. Disse rakettene er ennå ikke ferdige til bruk, men selskapet skal være i den siste fasen av designarbeidet.

– Vi er begeistret for OneWebs dristige visjon om å sende ut denne svære satellittkonstellasjonen og over å være blant de tidlige nøkkelinvestorene. Forestill deg mulighetene for de tre milliarder menneskene i utilgjengelige områder som ennå ikke er tilkoblet. [...] Bedre tilgang til utdanning, helsetjenester, finanssystemet og arbeid krever en revolusjon, og vi er stolte over å være en del av den, skriver Branson i pressemeldingen.

Qualcomm-sjefen Paul Jacobs er på sin side også begeistret for det nye initiativet. Det er uvisst akkurat hva Qualcomm eventuelt skal bidra med på den tekniske siden. Som en følge av de nye investeringene sitter både Jacobs og Branson for øvrig nå i styret til OneWeb. Det er ennå uvisst akkurat når det store prosjektet vil være i havn. 

Elon Musk har også store planer på gang: Nå skal han bygge prototype av supertoget Hyperloop, som har en hastighet på 1200 km/t »

(Via The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen