Digert botnet infiserte en kvart million PC-er – Norge rammet
(Bilde: Sergey Nivens/Shutterstock.com)

Digert botnet infiserte en kvart million PC-er – Norge rammet

Ble blant annet spredt gjennom tusenvis av Facebook-kontoer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Såkalte botnet er etter hvert blitt en yndet metode for hackere. Botnet er i korte trekk nettverk av datamaskiner som dannes gjennom spredning av ondsinnet programvare, og som for eksempel kan brukes til å enten stjele eller grave etter virtuell valuta.

Nå kan blant andre amerikanske Computerworld melde at et nytt, massivt botnet har vært på ferde. Botnettet har rammet norske brukere.

Spredte seg via Facebook

Nettet har fått navnet «Lecpetex» og har inntil nylig vært relativt ukjent. Lecpetex-programvaren skal ha blitt spredt gjennom flere ulike Internett-tjenester, blant annet Facebook, som har spilt en sentral rolle i å ta ned botnettet.

Facebook skriver selv i et innlegg at rundt 50 000 Facebook-kontoer er blitt brukt til å spre programvaren via programfiler vedlagt private meldinger på nettstedet.

Til sammen kan imidlertid så mange som 250 000 PC-er være infisert av Lecpetex-programvaren. Det er visstnok Hellas som er hardest rammet, og ifølge Facebook befinner de fleste ofrene seg ellers i USA, India, Portugal, Polen - og Norge.

Det har så langt ikke kommet noen rapporter på at programmet har gjort noen skade hos ofrene.

Gravde etter Litecoin

Hovedmotivet til bakmennene skal ha vært å bruke botnettet til å grave etter den virtuelle Bitcoin-konkurrenten Litecoin, men andre deler av programvaren skal også ha gjort det mulig å sanke inn påloggingsinformasjon og lignende fra ofrenes PC-er.

Den ondsinnede programvaren skal i tillegg ha vært vanskelig å få has på, da den hele tiden endret seg selv ved hjelp av automatiske oppdateringer, noe som gjorde det vrient for antivirusprogrammer å oppdage den.

Facebook skal blant annet ha samarbeidet med myndigheter og sikkerhetseksperter ved Microsoft over en periode på syv måneder om å nedkjempe Lecpetex-botnettet, noe de altså nå skal ha lykkes med. Tekniske detaljer finner du i Facebooks rapport.

Facebook diskuteres stadig på nettets undergrunn: Det fikk vi se med egne øyne da vi besøkte det (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen