Test

Dig Out Your Soul

Oasis har lansert et nytt album, "Dig Out Your Soul". Tidspunktet for lanseringen er ingen overraskelse – det har jo tross alt aldri gått mer enn tre år mellom hver Oasis-lansering siden bandets debut i 1994. Siden deres forrige album, "Don’t Believe Truth", har ikke særlig mye endret seg heller: ingen av bandmedlemmene har blitt byttet ut og Dave Sardy står igjen for produksjonen. Noel Gallagher fremstår fortsatt som bandets hjerne, mens Liams stemme er selve sjelen i Oasis. Og, ja, Gallagher-brødrene slåss med og fornærmer fremdeles alt som beveger seg.

Tapper igjen fra Beatles-brønnen

Oasis er tilbake igjen. Godt er det.
Oasis er tilbake igjen. Godt er det.

Oasis har aldri lagt skjul på at de er enormt påvirket av sekstitallsmusikk, og Beatles spesielt. "Dig Out Your Soul" er tappet fra samme brønn: albumet ble spilt inn i Abbey Road Studios, med Zak Starkey bak trommene (sønnen til Richard Starkey, bedre kjent som Ringo). Det finnes også Dear Prudence-lignende melodier, uttrykk som «magical mistery» i tekstene og vokaler som minner om I Am The Walrus.

"Dig Out Your Souls" åpningslåt er Bag it Up, hvor man kan høre gitarriffene og tamburinlydene som er så typiske for Oasis, for ikke å snakke om de lange musikalske epilogene som dras ut i det uendelige.

Etter nevnte Bag It Up kommer mye variasjon i tempo, instrumentbruk og vokal. The Turning er raskere, med drivende tromming, mens Waiting for the Rapture er langsommere og passe punchy. På The Shock of The Lightning får bandet opp farten igjen, for så å sakke tempoet ned i Liams nydelige ballade I’m Outta Time. Med den uforanderlige Gallagher-finessen, har han fortalt at låten tok «f**king nine years to write». Det var absolutt verdt det: I’m Outta Time er kanskje albumets beste. Og, ja, det er John Lennons stemme man hører på slutten.

Oasis leverer i vante spor. Det er godt, men ikke mer.
Oasis leverer i vante spor. Det er godt, men ikke mer.

Denne hyllesten til gamlefar Lennon viser den yngste Gallaghers potensial som låtskriver, men han er fortsatt ikke like jevn i denne rollen som broren Noel. For det er nemlig også Liam som står for albumets svakeste spor, det masete og ikke særlig originale Ain’t Got Nothin’.

Psykedeliske sitarer og kvasimetafysikk

Resten av albumet består av en snodig og klappete 5-verslåt, psykedeliske sitarmelodier og kvasimetafysiske tekster. Den mørkere, nesten apokalyptiske Falling Down er et høydepunkt. Grand finalen er den flyktige og marsjerende Soldier On, hvor Liam synger «Come the day / Come the night / I’ll be gone / Soldier On». En perfekt avslutning.

Det at "Dig Out Your Soul" ikke byr på noen store overraskelser er ikke nødvendigvis negativt. Man bytter jo ikke på et lag som vinner, sies det. Albumet er en videreføring av den trykksterke, stormende musikken og de sårbare balladene som vi har hørt i tidligere utgivelser. Det er ikke på nær så friskt og spennende som bandets første to plater, "Definitely Maybe" og "What’s The Story (Morning Glory)", men det er likevel en solid og verdig tilføyelse i deres repertoar.

Konklusjon

Av alle band som har kommet ut av England de siste tyve årene, er Oasis fortsatt blant dem med mest særpreg. "Dig Out Your Soul" har alt som har kjennetegnet bandet: en blanding av aggresjon, refleksjoner, sårbarhet og frekkhet. Gallagher-brødrene har atter en gang gravd opp sine sjeler med bare hender, og klart å levere en solid og treffende plate. Men, nei, de er fortsatt ikke bedre enn Beatles.

Oasis Dig Out Your Soul   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen