Volkswagen ble varslet om diesel-jukset allerede i 2011
(Bilde: Sergey Kohl / Shutterstock.com/Tek.no, montasje)

Volkswagen ble varslet om diesel-jukset allerede i 2011

Men teknikerens advarsel ble møtt med døve ører, hevder tysk avis.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Volkswagen-skandalen ruller videre, og har blant annet fått et eget navn: «dieselgate». Nå hevder den tyske avisen Frankfurter Allgemeine (tysk) ifølge Engadget at Volkswagen-ledelsen faktisk visste om jukset i flere år, men uten å løfte en finger for å hindre at det fortsatte.

Så tidlig som i 2011 skal flere av selskapets teknikere ha varslet om de lysskye aktivitetene, men ble møtt med døve ører. Dermed kunne Volkswagen fritt frem implementere den utslippskvelende koden i bilene, uten å måtte faktisk etterkomme utslippskravene bilene ble godkjent for.

I så fall er dette en helt ny vending i saken, ettersom Volkswagen-ledelsen så langt har nektet for all kjennskap til utslippsjukset. Spørsmålet som gjenstår er: hvor mange har visst om lovbruddet uten å rapportere om det, og hvor høyt opp i ledelsen gikk informasjonen?

Advarsler både i 2007 og 2011

Utslippsskandalen har blant annet ført til tidligere Volkswagen-toppsjef Martin Winterkorns avgang.
Utslippsskandalen har blant annet ført til tidligere Volkswagen-toppsjef Martin Winterkorns avgang. Foto: Flickr/La Moncloa Gobierno de España

Dette er imidlertid ikke den eneste advarselen Volkswagen skal ha fått. I tillegg til teknikernes advarsel i 2011 skal nemlig Bosch – én av Volkswagens hovedleverandører – ha sendt bekymringsmeldinger om utslippene til Volkswagen-ledelsen allerede i 2007. Dette hevder den landsdekkende, tyske avisen Bild

Bevisene begynner dermed å hope seg opp mot den tyske bilprodusenten, som kan stå overfor massive erstatningskrav fra både bedrifter, enkeltpersoner og nasjonalstater.

Problemene stanser imidlertid ikke der. Dersom det skulle vise seg at de 11 millioner bilene som hevdes å være påvirket av skandalen virkelig slipper ut så mye som fryktet, vil de i mange land bli forbud å ikke bare selge, men også bruke.

NRK melder om at det bare i Tyskland er solgt 2,8 millioner biler med dieselmotorer som påvirkes av jukset. Dersom Volkswagen ikke har en plan klar innen 7. oktober, vil tyske myndigheter trekke tilbake godkjenningen av bilene – hvilket betyr at bilene ikke vil kunne brukes på tyske veier.

Volkswagen Golf TDI – avbildet her – er blant modellene som er påvirket av utslippsjukset.
Volkswagen Golf TDI – avbildet her – er blant modellene som er påvirket av utslippsjukset. Foto: Volkswagen

Allerede nå er salget av biler med motorer av typen 1,6 TDI og 2,0 TDI stanset i mange land, og det er ikke helt utenkelig at et kjøreforbud kan tre i kraft flere steder hvis ikke problemet blir fikset snart. I så fall vil Volkswagen et langt større problem – og millioner av svært lite fornøyde kunder.

Vil du vite mer om «dieselgate»?
Her er forklaringen på hvordan Volkswagen lurte en hel verden »

(Kilde: Frankfurter Allgemeine via Engadget + NRK, Bild)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen