Test

Die Hard 4.0

Mystiske terrorister bryter seg inn i datanettverkene til de offentlige institusjonene på østkysten av USA, stenger trafikk og kommunikasjon og utløser terroralarmer. Terroristene har leid inn datahackere fra hele landet for å gjøre jobben, og dreper dem når de har fått det de vil ha. John McClane må hente en hacker for FBI og havner mellom datagutten og terroristene. USA er ute i hardt vær igjen, og trenger hjelp fra sin aller hardeste og mest rappkjefta politimann. Det er tid for mer "Yippee ki yay!".

I et høyteknologisk samfunn der all infrastruktur styres av datamaskiner og annet elektronisk utstyr, skaper strømbrudd og fravær av telefon og internett store problemer og pengetap i milliardklassen. Brytes vann, gass og bensintilførsel i tillegg tar det ikke lang tid før panikk og kaos begynner å spre seg i storbyene. Etter terroranslag og orkaner, er USA smertelig klar over hvor sårbare de store byene og institusjonene deres er for tukling med infrastrukturen. Det har manusforfatterne av "Die Hard 4.0" benyttet seg av for å danne et effektivt bakteppe for actionhendelsene.

John McClane (Bruce Willis) har denne gang fått med seg en morsom makker, Matt Ferrell (Justin Long)
John McClane (Bruce Willis) har denne gang fått med seg en morsom makker, Matt Ferrell (Justin Long)

Ferskt dommedagsscenario

Både talltittelen "4.0" og hackeråpningen på filmen ser først ut som noe gjenglemt fra 90-tallet og funnet på av folk som ikke klarte å programmere VHS-spilleren sin. Men så blir samfunnskaoset mørkt, terroristene moderne kynisk, pengegriskheten deres når milliardnivå, og du skjønner at dette er dommedagsscenario av aller ferskeste klasse. "Die Hard 4.0" er mørkere og dystrere enn de tidligere "Die Hard"-filmene. Etter en stund blir det selvsagt også personlig, og Bruce Willis får være hard og rappkjefta på telefon til terroristene, men dette er mer enn gisler, fly eller gullbarrer. Her står hele samfunnet på spill, for ikke å snakke om den amerikanske sjelefreden og selvfølelsen.

Bildene følger den moderne paranoiaen og er dystrere, mer grovkornet og mer skyggefulle enn før. Fargene er 70-talls-brune, som i "Zodiac", og er trendy også. Det samme er sosiologien. Quention Tarantino åpnet med "Kill Bill" for alvor opp for banking av jenter på sølvlerretet. Her bryter den erkeamerikanske og jordnære actionhelten sin sedvanlige ridderlighet og gir den hurpete kung-fu-dama like hard medfart som om hun hadde vært en mann. Hun gjør jo det samme med ham, så det er kanskje bare likestilling i praksis.

Også folk i helikoptre bør passe seg for John McClane
Også folk i helikoptre bør passe seg for John McClane

Som sild i tomat

Denne gang er det, i tillegg til standarddamen i nød, også en mann som må reddes. Riktignok en utrent og ung mann, men det fungerer overraskende bra. Samspillet mellom nokså nye Justin Long ("The Break-Up") og veteranen Bruce Willis, er morsomt og underholdende, og til slutt blir også den keitete datanerden en helt som redder folk fordi han er "en sånn fyr", akkurat som John McClane. Se også opp for hacker-jedien "Warlock", som gir filmen en fin balanse mellom action og humor. Verre er det på skurkesiden. Samtlige skurker er like karismatiske som sild i tomat og gestaltes uheldigvis av skuespillere som ikke kan spille, men som bare duger til å se pene ut i dress eller ridestøvler. Det holder ikke til en middels actionfilm en gang, og her drar det ned på spenningen og underholdningsverdien.

Ja, actionen ja. Det er jo det viktigste i en "Die Hard"-film, og den er veldig bra. Action-sekvensene er brå, intense og akkurat passe realistiske. Folkene i manustenketanken har virkelig vært kreative, for denne gang kan verken helikoptre, jagerfly eller supersmidige Parkour-terrorister føle seg trygge rundt John McClane. Han klarte nok heller ikke å programmere VHS-spilleren sin, men skyte, tåle mengder deng og vinne over motstandere som er både sterkere og raskere enn ham selv, det kan han fortsatt.

Konklusjon

"Die Hard 4.0" er mørkere og mer paranoid enn de tidligere "Die Hard"-filmene. Bruce Willis som John McClane er like rask med avtrekkeren og kjeften som før, og har fått en morsom og underholdende makker. Likevel blir det hele litt haltende uten overbevisende og vel motiverte skurker. Actionsekvensene er brutale og intense, og er som resten av filmen, et godt hakk dystrere enn før. "Die Hard 4.0" er ikke nyskapende, som den første "Die Hard"-filmen var, men gir noen timers spennende sommerunderholdning.

Se trailer til filmen her.

Die Hard 4.0   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen