Dette venter oss i januar


Den eneste 3G-telefonen så langt

Jubileumsåret 2005 er her, og vi nordmenn vil innen fem måneder feire oss selv og unionsoppløsningen for 100 år siden. Men om vi ser det fra en annen vinkel så ville vi også her til lands kunnet tatt del i 3G-festen som foregår på andre siden av grensen og i store deler av Europa om vi ikke hadde vært så selvstendighetsivrige for 100 år siden.

Det er nå gått en måned etter at Telenor åpnet sitt 3G-nett for vanlig trafikk. Og en måned etter at Telenor åpnet sitt 3G-nett sitter vi fortsatt med én eneste 3G-telefon som kan brukes i nettet. Og utvalget ser desverre ikke ut til øke noe nevneverdig med det første, mens svenskene til sammenligning har godt over et dusin 3G-telefoner å velge mellom. For å finne grunnen til dette må vi gå til den foreløpig eneste 3G-operatøren i Norge - Telenor.

Siden Telenor er den eneste operatøren med åpent 3G-nett i Norge, har de et monopol som ikke bare rammer oss kunder økomisk i form av priser, men også i utvalg av telefoner. For mens svenske 3G-operatører møter hard konkurranse, og følger dette opp med å ha fyldige proteføljer til ethvert behov, behøver ikke Telenor å bruke unødig med krefter og penger på å få inn et større antall telefoner så lenge de har monopol på nett-teknologien.

Mange vil kanskje spørre seg hvorfor ikke produsentene selv velger å ta inn telefoner uavhengig av Telenor. Svaret der er såre enkelt. Siden Norge er et lite land med få innbyggere og en foreløpig liten andel innbyggere, tør ikke mindre selskaper som LG, Sony Ericsson og Siemens å bringe inn sine produkter i frykt for økonomisk tap. Skulle Telenor i tillegg ha stilt seg negativt overfor produsentene, så er utfallet enda klarere.

NetCom har satt åpningsdatoen for sitt 3G-nett til mars i år, men vil trolig, i likhet med Telenor, gjøre dette uten fest og stas ettersom tjenestetilbudet til nettet er langt fra ferdig. Så langt har NetCom vært svært stille om sine 3G-planer, noe som har gitt Telenor ytterligere tid til å vente med den store 3G-satsningen. Den som taper på alt dette er til syvende og sist forbrukeren - med andre ord du og jeg.

Derfor vil vi helt til slutt avslutte med å si at, mens 2004 var et jubelår, ser det altså ut som om 2005 kan bli et mareritt av et gjesp – i hvertfall her til lands . Her må operatørene ta store deler av skylden, for uten tekniske løsninger vil verken produsenter eller etterspørsel melde seg. Så, om ikke NetCom og Telenor skulle finne på å bli hovedfiender innen kort tid og få opp konkurransen snart er det bare å sette seg ned og vente på redningen. Kanskje kommer den fra Asia og bærer navnet Tre?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen