Dette kommer i 2008

Med et nytt år kommer selvsagt nye trender og nye, spennende mobilmodeller. Vi har tatt en titt i krystallkula, og her forteller vi deg hva du kan forvente deg i det nye mobilåret.

Les mer:

- Denne mobilen skal angripes i 2008
- Slik blir den nye Windows Mobile
- Mobil fildeling blir stort i 2008

Kameramonstrene kommer
De fleste mobiler i dag har kamera, og dette blir flittig brukt. CPIQ-indeksen, som vil vise bildekvalitet på mobilkameraer, blir forhåpentligvis ferdigutviklet i løpet av 2008 (les mer om denne indeksen her). Denne skal gjøre at vi forbrukere raskt skal skjønne hvor bra bildekvalitet de forskjellige mobilkameraene gir. Antall megapiksler sier nemlig ingenting om andre viktige elementer, som blant annet fargegjengivning, støy og optisk skarphet.

Til tross for dette kommer nok likevel mobilprodusentene til å pøse på med antall megapiksler i bildebrikkene sine, noe som faktisk kan gå på bekostning av bildekvaliteten.

Helt i begynnelsen 2007 kjøpte vi kameramobiler som kunne ta bilder på opptil 3,2 megapiksler. Mot slutten av 2007 hadde fleste toppmodellene en bildebrikke på fem megapiksler.  Følgende kan vi nok vente oss at vi i 2008 vil se bildebrikker med åtte megapiksler i nye kameramobiler. I samme ånd lover Samsung å masseprodusere sin nye Cmos-sensor på åtte megapiksler med forbedret bildekvalitet. Les mer om sensoren her.

Mer navigering
Etterspørselen etter GPS er stor, og vi nyter allerede godt av Google Maps og andre lokalisasjonsbaserte tjenester.  I USA ønsker regjeringen (da især FCC) at alle mobiler har GPS, for dette gjør det lettere å lokalisere deg dersom du trenger nødhjelp. Hvis man da tar med i kalkuleringen at USA er et enormt mobilmarked, kan vi vente oss at etterspørselen for GPS på mobilen øker kraftig.

Mobilprodusenter lar seg selvsagt styre av etterspørselen, og det vil nok bety enda flere GPS-mobiler. Disse vil sannsynligvis også bli tilgjengelig i Norge. Flere slike mobiler åpner dessuten også for en hel drøss med nye lokalisasjonsbaserte mobiltjenester.

Raskere, større nett, og prisendring
Network Norway (NN) er allerede igang med å bygge ut et tredje landsdekkende nett, som vil være i direkte konkurranse med Netcom og Telenor. Kundene til Ventelo, Ipea og Onecall bruker også nettet til NN, som vokser seg stadig større. Etter hvert vil også Tele2-kundene bli overført til dette nettet, men dette ligger litt lenger inn i fremtiden.

Selskapet har også fått kjøpe den siste 3G-lisensen i det norske markedet, sammen med Tele2. Det er derfor naturlig at selskapet vil begynne å bygge ut HSDPA fremover, siden dette er den naturlige konsekvensen av å bygge et 3G-nett i 2008. Nettutbyggingen vil likevel ta tid, med tanke på at utbyggingsambisjonene i første rekke er begrenset til de største byene i Norge.

I mellomtiden vil HSDPA-nettet til Telenor og Netcom, samt nettet til ICE, gi rask mobil datadekning over store deler av Norge.

Trykkfølsomme, skarpe skjermer

I 2007 ble en rekke modeller med trykkfølsomme skjermer norgesaktuelle (blant annet favorittene HTC Touch, Samsung Armani-mobilen og LG Prada), og trenden kommer til å fortsette inn i 2008. Trykkfølsomme skjermer gjør ofte at mobilene fremstår som elegante og stilrene, og Iphone har fått mye skryt i USA for sitt intuitive brukergrensesnitt. Dette kommer til tross for en rekke "skrivevansker" som er uheldig konsekvens ved det å ikke få den vanlige responsen fra tastene. En løsning fra Nokia er riktignok underveis, og byr på en "tastelignende følelse". 

Ifølge ABI Research kommer det til å bli solgt rundt 100 millioner mobiler med trykkfølsomme skjermer i 2008.

Les mer om dette, og se også Intels Iphone-slaktere i denne artikkelen om "Neste års populære mobiler "

Endringer i brukergrensesnittet
Trykkfølsomme skjermer byr på et annet brukergrensesnitt, og åpner for uendelige muligheter ettersom tastene kan se ut som, og plasseres, akkurat slik vi ønsker på skjermen. Følgende kan disse skjermene fylles av intuitive ikoner og menyer som er enkle å håndtere.

Google har utviklet et slikt brukergrensesnitt som er døpt Android. Se demonstrasjonen av Android her. HTC har forøvrig uttalt at de lanserer mobiler med dette operativsystemet om et halvt års tid.

Nytt innhold

I 2007 ble det investert i en rekke selskaper som driver med mobilreklame. Google, Yahoo, og Microsoft er noen av oppkjøperne som nå kan sprøyte inn reklame til din mobiltelefon. Det er lite som tyder på at det blir noen enorm reklameøkning allerede nå, men i slutten av år 2008 vil vi nok se resultatene av disse investeringene.

Nokia har også kjøpt seg inn i andre segmenter av mobilmarkedet, og satser nå kraftig på software. Ovi-portalen som er lansert av Nokia, er en del av satsingen. Så langt har Nokia kjøpt opp blant andre Twango (bildedeling) og Navteq, og mye tyder på at dette bare begynnelsen på enda mer "kompetanse-shopping".

Om kort tid slipper Apple sitt SDK (utviklingsprogram) til Iphone, og vi forventer at antallet tredjepartsprogrammer til den populære mobilen kommer til å bli utallige. Torrent-nedlastning til mobilen og full støtte for MMS og videoopptak er blant finessene som skimtes i horisonten. I kjølvannet kommer selvsagt flere virus på Iphone.

Operatørene følger
Operatørene Telenor og Netcom lanserte i desember 2007 sine egne portaler for innholdstjenester, og inntjeningen vil naturligvis skje i år. Musikk, spill og mobil-TV er noe av innholdet som blir levert. Les om Telenor og Netcoms lanseringer på Mobil-TV.

Det er altså nå snakk om hard satsing på Mobil-TV, skjønt nordmenn og øvrige europeere har vist minimal interesse for dette. I mobilfrelste Japan derimot, er mobil-TV en suksess, og dette kan være litt av grunnen til at operatørene og MTV tror at det europeiske markedet er modent. Rask videostreaming skjer via HSDPA-nettet som nå støttes av nye mobiler (og disse har dessuten fått bedre, større skjermer).

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen