Dette gjør et bilde minneverdig

Dette gjør et bilde minneverdig

Dette er nok et spørsmål de fleste fotospirer må grunne over i møte med sitt eget voksende bibliotek eller andres uforutsigbare tilbakemeldinger. Svarene vil være like mange som spirene. Vi tror kanskje det er et sammensatt bilde. Fototeknisk kvalitet, motivets kvalitet, seerens emosjonelle tilknytning til motivet, bildets kontekst, osv. Dette gjør det ganske subjektivt. Gjør det ikke?

Figuren viser hvordan bildene analyseres og sorteres.
Figuren viser hvordan bildene analyseres og sorteres. Områder som øker minneverdigheten får rød farge, de som reduserer får blåere toner.

Vitenskapelig metode
En gruppe forskere fra forskningsuniversitetet MIT i Massachusetts møter denne gordiske knuten av et spørsmål med et algoritmisk sverd. De vil la datamaskinene bestemme.
Nevroforskere der har gjennomført et eksperiment der de har forsøkt å finne mønstre i hvilke bilder folk kjenner igjen. Fra en database på 10 000 bilder har testpersoner blitt vist en serie bilder og bedt om å indikere hvilke bilder de har sett før tidligere i serien. Ved å analysere dataene har de kommet frem til at bilder med mennesker er mest minneverdige fulgt av bilder av menneskelige omgivelser, mens landskapsbilder uten menneskelig innhold var lettest å glemme.
At de fant et mer eller mindre tydelig mønster betyr at de kan studere de objektive sidene ved bilders minneverdighet videre. De trener også opp en algoritme for å sortere bilder etter forutsett uforglemmelighet. Reklamefolk og bilderedaktører kan kanskje med tiden få et ekstra verktøy for å lete seg frem til bildene som vil feste seg hos leserne.

Kameraet blir din verste kritiker
Hvilke automagiske bruksområder kan en slik algoritme få? Når du tømmer minnekortet på vei hjem fra ferietur kan du kanskje få et lite program som sorterer gjennom skogen av inntrykk og anbefaler 7 av dem du kan laste opp til Facebook. Kanskje får Facebook en slik funksjon selv - en funksjon for å avvise de minst minneverdige bildene? Hva med en innstilling i menyen på kameraet som anbefaler de mest slettbare bildene på kortet etter hvert som du forsøker å ta nye bilder med fullt minnekort?

(Kilder: MIT News, Slashdot, Resultatene i PDF-form)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen