Dette får du med Totalpakken

Du ser kanskje allerede en del video på nett? You Tube, nyhetsinnslag på nettavisene, 5min, Vimeo, Ted, Ustream, Blink x og så videre. Videoinnhold finnes overalt på internett, men korte videosnutter er nok vanligst. I Norge har Viasat On Demand vært blant de ivrigste aktørene til å levere sitt innhold på nett, men filmtjenester som Headweb og Voddler, eller Canal + Sport web-TV, er også i ferd med å bygge opp internettjenester som skal kunne konkurrere med regulære TV-tilbud. Filmtjenesten Canal Digital Play er også under betatesting for øyeblikket.
Viasat On Demand har nylig lansert fem interessepakker – og en totalpakke – som gir deg tilgang til store mengder sport, film, serier og dokumentarer til en fast månedspris. Dette er så vidt vi kan se den første satsningen i Norge på et web-TV-tilbud som dekker flere interessekategorier, og kan på sikt kanskje bli et reelt alternativ til vanlige TV-sendinger.
Supplement eller substitutt?
Jeg har kikket på Viasat On Demand tidligere, men da med fokus på tjenesten som et alternativ til de som ikke fikk sett Champions League-fotball på TV-kanalen Viasat Fotball. Da opplevde jeg at bildekvaliteten var god, og det var også lyden. Det tekniske fungerte altså tilfredsstillende i forhold til mine forventninger. Det har imidlertid senere kommet reaksjoner i forumet på at andre brukere ikke har hatt den samme gode opplevelsen når de har prøvd tjenesten; Her nevnes hakking og problemer med avspilling, manglende MAC/Linux-støtte, høy pris, dårlig utvalg og utilgjengelig kundeservice.
De siste par ukene har jeg tatt i bruk Viasat On Demand med Totalpakken for å finne ut om dette kan være et reelt alternativ til å se vanlig TV, eller kjøpe/laste ned filmer og serier – eller hvorvidt det fortsatt er en nødløsning for de som ble robbet for Champions League-fotball da Viasat Fotball ble opprettet. Når vi ser på prisen for Sportspakken, altså 199 kroner per måned (Totalpakken koster 249 kroner per måned) skulle man kanskje tro at sistnevnte årsak var mest sannsynlig. Fortsatt en nødløsning, altså.
Foruten Champions League- og FA Cup-kamper, har du derimot tilgang til mye annen sport i Sportspakken også (ishockey, golf, Formel 1, boksing etc.). Og med Totalpakken får du tilgang til en rekke serier, filmer og dokumentarer i tillegg. Har du ikke TV, eller kun et begrenset utvalg kanaler via din kabel-, parabol- eller bredbånds-TV-tilbyder, kan Viasat On Demand Totalpakken være et reelt alternativ. For de fleste, derimot, forblir nok web-TV et supplement til vanlig TV i lang tid fremover.

Bildekvalitet og lyd
Tidligere har jeg vært fornøyd med bildekvaliteten på Viasat On Demand for visning på en PC-skjerm, og jeg har ikke opplevd hakking. Lydkvaliteten oppleves også som god. Men nå som Totalpakken byr på så mye mer, kan det være høyaktuelt å koble PC-en til TV-en i stedet for å bruke PC-skjermen – særlig på en laptop. Jeg koblet min laptop til en 42-tommers plasma-TV via HDMI (noe som burde være ganske optimalt) og så først en fotballkamp. Her ble imidlertid spillerne ganske uklare på avstand, og for meg virket det egentlig bedre å se kampen på laptopens 17-tommerskjerm. Det var en liten nedtur. (Likevel koblet jeg PC-en opp til TV-en ved neste fotballkamp også, fordi det føltes unødvendig å glane på en 17-tommers skjerm når 42-tommeren var så lett tilgjengelig.)
Når jeg derimot så en film via Viasat On Demand tilkoblet TV-en etterpå, ble opplevelsen en helt annen. Her var kvaliteten – så vidt jeg kan se – fullt på høyde med filmer i digitalt format på rundt 700 MB, eller tilnærmet ”DVD-kvalitet”. Fotball, ishockey eller annen sport med raske bevegelser blir naturligvis ikke det samme som roligere bilder i en film, så dette var egentlig ingen overraskelse. Og i disse HD-tider har dessuten krav- og forventninger til bildekvalitet blitt skrudd til værs. Jeg har fortsatt ikke opplevd betydelig hakking, med ett unntak – og da var PC-en tilkoblet internett via WLAN i stedet for nettverkskabel. Det kan tyde på at du bør ha en god nettverkslinje for å unngå hakking. (Jeg har 20 Mbit/s-linje der jeg har testet tjenesten mest.)

På menyen: Filmer og serier
Viasat On Demand tilbyr fem interessepakker: Sportspakken, Filmpakken, Underholdningspakken, Dokumentarpakken og Erotikkpakken – eller alle disse samlet i Totalpakken. Men selv om du har tilgang til filmpakken, betyr ikke det at du har tilgang til alle filmene i sortimentet; en del nyere filmer, en del utenlandske filmer og samtlige HD-filmer må du fortsatt betale for. Viasat On Demand lover til en hver tid 200 tilgjengelige filmer dersom du har Filmpakken/Totalpakken, og i skrivende stund er det 240 titler. Her finner jeg blant annet Walk Hard: The Dewey Cox Story, Desperado, Goodfellas, Kill Bill part 1, El Mariachi og Pineapple Express – noen personlige favoritter –, men også en drøss av andre kjente filmer. Som en del av totalpakken er utvalget tilfredsstillende, men kunne med fordel inkludert et par av de aller nyeste filmene også.
Over til serier. I underholdningspakken inngår 14 serier, deriblant Smallville, Mad Men, Weeds, Venner for Livet (Friends) og Gilmore Girls. Men her får du stort sett gamle episoder, eller kun utvalgte sesonger. Mad Men fullførte sesong 3 i november i fjor, men hos Viasat On Demand har du i skrivende stund bare tilgang til sesong 1. Weeds ruller i gang sin femte sesong i juni, men hos Viasat On Demand får du kun sesong 2- og 3 (ikke engang sesong 1!). For meg forsvinner da litt av poenget, ettersom dette må være en unik mulighet til å få med seg populære serier man har gått glipp av. I praksis fungerer dette dersom du har gått glipp av et par episoder, eller kanskje har sett de par første sesongene av en serie, men da må du samtidig være heldig med hvilke episoder som er tilgjengelig. Utover det kan du mimre deg tilbake til midten 90-tallet ved å se en Friends-episode, og kanskje innse – som jeg – at denne serien kanskje ikke var så morsom som vi innbilte oss den gang… Underholdningspakken virker derfor å være bortkasta penger, men som en del av Totalpakken er den grei nok.
I erotikkpakken inngår et 20-talls erotiske filmer, som du altså har tilgang til ved å abonnere på Totalpakken også.

På menyen: Sport og dokumentarer
Som vi har vært inne på ved tidligere anledninger er det først og fremst sport som er Viasat On Demands viktigste trekkplaster. Og her får du tilgang til alle direktesendte Champions League-kamper, et utvalg kamper fra den engelske FA-cupen, toppkamper fransk Ligue 1 og i tillegg kamper fra den nye Europa League. Dersom du er fotballinteressert, men ikke har tilgang til kanalen Viasat Fotball, kan dette i seg selv være verdt 199 kroner i måneden – så du i alle fall får sett de viktigste Champions League- og FA-cup-kampene. I tillegg får du ishockey fra NHL, KHL og landskamper, motorsport fra Nascar, Formel 1 og Moto GP, store boksekamper, PGA-touren og Europatouren i golf, samt tennis, hestesport og ekstremsport. Utvalget er altså meget bra, men nedturen er at streamingskvaliteten gjør bildet ganske dårlig ved tilkobling til TV – og det funker dårlig når det er snakk om sport og raske bevegelser.
Jeg skal innrømme at dokumentarer i utgangspunktet sjelden pirrer min interesse, men i utvalget som finnes hos Viasat On Demand finner jeg flere filmer jeg kunne tenke meg å spole gjennom – eller kanskje til- og med se hele. ”Jimi Hendrix’ siste 24 timer” har jeg for eksempel vurdert å se en rekke ganger de siste par ukene, uten å ha funnet en passende anledning. Men utvalget dokumentarfilmer som inngår i pakken virker veldig bra. Blant dokumentarkategoriene finner vi biografi, historie, klima, krig, livsstil, teknologi, vitenskap og utforskning. National Geographic står bak de fleste av dokumentarfilmene som inngår i Totalpakken.

Stiv pris
Prisen på 249 kroner per måned, bortimot det mange betaler for kanalpakkene sine på vanlig TV, synes jeg er alt for høy. Vi må ikke glemme at dette er web-TV, som kvalitetsmessig ikke kan måle seg med vanlige TV-sendinger. Viasat On Demand kjører et introduksjonstilbud nå, der de første 1 000 abonnentene får Totalpakken til 119 kroner per måned i tre måneder. Det er en langt mer rettferdig pris. Og hvis du har stusset på at prisen per enkeltkamp i Champions League har blitt fordoblet på et år (fra 49- til 99 kroner), er det fordi Viasat vil tvinge deg over på Sportspakken/Totalpakken, noe som sikrer dem faste månedlige inntekter.
Det spørs om ikke Viasat On Demand er i ferd med å prise seg ut blant fotballfolket. Jeg har i alle fall fått et par kommentarer på at man får like bra bildekvalitet via ”Sopcast” og andre gratis web-TV-tjenester – dog med thailandsk kommentator. Betalingsviljen er tilsynelatende dalende.

Viasat On Demand – konklusjon
Totalpakken fra Viasat On Demand er interessant fordi det er det første web-TV-tilbudet i Norge som potensielt kan utfordre tradisjonell TV-titting i form av abonnement på ulike typer innhold. Viasats utgangspunkt er nok snarere at On Demand-tjenesten skal være et supplement til TV, og det har de i så fall lykkes bra med. For det skal uendelig mye mer til før jeg kaster HD-PVR-en min på sjøen (eller, i alle fall på grunn av Viasat On Demand), samtidig som web-TV-tjenesten fungerer greit som et supplement.
Viasat On Demand er imidlertid best egnet for de sportsfrelste som av forskjellige årsaker ikke har tilgang til Viasats sportskanaler på TV. Sportspakken koster 199 kroner per måned – det samme som to Champions League-kamper –, så i enkelte måneder kan det vel være verdt et abonnement. Men husk at du har en måneds oppsigelsestid, selv om det ikke er ”bindingstid” på abonnementet.
Med Totalpakken til 249 kroner per måned får du altså i tillegg til Sportspakken både Filmpakken, Dokumentarpakken, Underholdningspakken (serier) og Erotikkpakken. Selv om ingen av disse fire pakkene får min anbefaling som enkeltpakker, er de totalt sett et bra tilskudd til Sportspakken for en 50-lapp ekstra per måned. Jeg savner flere kjente filmer i Filmpakken (og i alle fall noen HD-filmer) og komplette serier i Underholdningspakken. I tillegg savner jeg et valg for høyere streamingskvalitet for de som har høy nok kapasitet på sin nettlinje. Det er først når bildekvaliteten på Live-steam blir tilnærmet like bra som via kabel/parabol/IP-TV at Viasat On Demand kan bli en reell utfordrer med sin web-TV-tjeneste. Likevel synes jeg selve tjenesten leverer i forhold til forventningene, med unntak av høy pris.
 
Viasat On Demand Totalpakken
Bra utvalg av sport, en del gode filmer, noen bra serier og dokumentarer. Live-streaming av fotballkamper er imidlertid hovedpoenget med Viasat On Demand Totalpakken. Web-TV-tjenesten fungerer tilfredsstillende rent teknisk.
 
Stiv pris. Manglende sesonger i samtlige serier, ingen HD-filmer, få nye filmer inkludert i Totalpakken.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen