Dette er verdens mest nøyaktige klokke

Går riktig i 10 millioner år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Denne klokken skal ifølge NPL være verdens mest nøyaktige.
Denne klokken skal ifølge NPL være verdens mest nøyaktige.

Med stadig jevne mellomrom kommer det klokker som hevdes å være verdens mest nøyaktige. Felles for disse er at de kalles for atomur og bruker atomteknologi som gjør at det kan gå flere millioner år før de blir unøyaktige. Nå skal et britisk atomur trone øverst som det mest nøyaktige, melder Cnet.com.

Både amerikanske og britiske forskere står bak denne klokken som nå befinner seg på National Physical Laboratory (NPL) i nærheten av London. Klokken, som nå kalles for NPL SCF2, skal ha en nøyaktighet på hele to 10 millioner milliardeler av et sekund eller 2.3 × 10-16. Dette tallet forteller oss ikke så mye, men vi kan fastlå at klokken er veldig nøyaktig. Ifølge egne analyser fra NPL vil det med andre ord bety at klokken bare mister en milliardel av et sekund annenhver måned.

Dermed vil det kunne ta flere titals millioner år før klokken blir merkbart unøyaktig.

Hvor mye det faktisk kostet å lage et slikt ur vites ikke, men vi håper denne teknologien en dag blir allemannseie. Da har man ihvertfall en god sak dersom pizzabudet nekter å gi deg rabatt fordi han mener restauranten ikke har brukt mer enn en time på å levere maten.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen