Dette er verdens letteste materiale

Dette er verdens letteste materiale

Består av 99,99 prosent luft.

Bildet ovenfor er ikke noen spøk eller en optisk illusjon, men et fotografi av det som blir omtalt som "verdens tynneste" materiale.

Materialet har blitt fremstilt av en gruppe med forskere fra de amerikanske universitetene California Institute of Technology, UC Irvine og HRL Laboratories, og kalles metallisk mikrolistverk – eller metallic microlattice på engelsk.

1000 ganger tynnere enn menneskehår

Metallisk mikrolistverk er et syntetisk, porøst metallisk materiale – og er en ekstrem lett form for metallskum som har en tetthet så lav som 0,9 mg/cm3.

Materialet blir utviklet for DARPA – en forskningsetat i det amerikanske forsvarsdepartementet. Ved hjelp av en nyskapende fabrikasjonprosess utviklet ved HRL, skapte forskerne en struktur av mikrolistverk bestående av sammenhengende hulrør med en veggtykkelse på 100 nanometer – det vil si 1000 ganger tynnere enn et menneskehår.

Ultralett og tåler en støyt

For å få en anelse om hvor lett materialet er, kan det eksemplifiseres med en kube med dimensjoner på 3x3x3 meter – og denne ville ha veid så lite som 0,028 kg.

Det spennende materialet kan absorbere enorme mengder med energi, og vil bli brukt til elektroder på batterier, katalysatorstøtter, støtdempere og mer.

(Kilder: HRL Laboratories)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen