Dette er UMA-mobilene

Dette er UMA-mobilene

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Mobil IP-telefoni er i vinden om dagen, etter at NetCom lanserte HomeFree som gir delvis gratis telefoni via denne teknologien. For øyeblikket er det imidlertid kun Nokia 6086 som kan brukes med NetComs tjeneste, selv om det er flere mobiler på markedet som støtter teknologien.

Blant annet har Samsung et par modeller med støtte for UMA, som er teknologien NetCom har basert tjenesten sin på. Ingen av disse er tilgjengelige i Norge, og hvis de hadde vært det kunne de for øyeblikket ikke vært brukt på NetComs tjeneste. Men NetCom lover flere telefoner etter hvert.

- UMA har ikke eksplodert ennå, men nå er det lansert i både Danmark og Norge, mens Sverige er rett rundt hjørnet. Så fort tjenestene er lansert vil telefonleverandørene komme på banen. Til neste år vil derfor produktspekteret være langt bedre. Men ut 2007 er det kun Nokia 6086 som kan brukes på NetCom HomeFree, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i NetCom til Mobilen.no.

Les også:

- Slik er NetComs gratistjeneste
- NetCom lar deg ringe gratis
- Fire nye fra Nokia

Flere modeller

Som nevnt er det allikevel flere mobiler på markedet som teknisk sett kan brukes. De telefonene som har UMA kan du se under. Basert på disse modellene er det imidlertid tydelig at dette er et marked helt i startgropen.

Nokia 6086

Som kjent er Nokia 6086 en av telefonene som støtter UMA. Denne mobilen har i tillegg til støtte for trådløst nettverk også GPRS/EDGE-muligheter. Den har ikke 3G-støtte, men har både MP3-spiller, FM-radio og støtte for stereolyd over Bluetooth.

Telefonen har et kamera, men det er i praksis ubrukelig. Vi snakker VGA-oppløsning, som ikke kan brukes til noe annet en dårlige MMS-meldinger. Minnet er på fem megabyte, men den støtter heldigvis microSD-minnekort opp til to gigabyte.

Nokia 6136

Finnene har også en annen mobil med UMA-støtte. Nokia 6136 er også en foldemobil med mer eller mindre like spesifikasjoner. Den mangler imidlertid støtte for stereolyd over Bluetooth.

Kameraet på denne er imidlertid bedre enn på 6086, med sin oppløsning på 1,3 megapiksler. Det er allikevel langt unna det som ses på som standard på kameramobiler i dag, der to megapiksler nærmest er minstekravet.

Samsung P200

Den første Samsung-mobilen med UMA-støtte er P200. Dette er en helt vanlig trebånds skyvemobil. I likhet med Nokias modeller har den heller ikke 3G-støtte, men den kan brukes mot EDGE-nettverket.

P200 har kamera med samme kvalitet som Nokia 6136 (1,3 megapiksler) og har 80 megabyte internminne. Den har beklageligvis ikke støtte for minnekort.

Samsung P260

En av flere Samsung-mobiler med UMA-støtte er Samsung P260. Denne modellen er en videreutvikling av Samsung P200. Den har mer eller mindre de samme spesifikasjonene som forløperen, men har blant annet en langt bedre skjerm.

Kameraet har også en oppløsning på hele 2,0 megapiksler, i tillegg til at den støtter stereolyd over Bluetooth og microSD-minnekort.

Samsung t409

Dette er en mobiltelefon fra Samsung som kun benyttes av operatøren T-Mobile. Spesifikasjonsmessig er den mer lik Samsung P200 enn storebroren P260.

Blackberry RIM 8820

Dette er en UMA-modell hos det populære amerikanske merket Blackberry. I tillegg til å ha UMA-støtte har denne mobilen også en flott skjerm, innebygd GPS og EDGE-støtte. Den har videre både støtte for stereolyd over Bluetooth og microSD-minnekort.

HP iPaq 510

Eneste mobil på listen med Windows Mobile-operativsystem. HP iPaq 510 har firebånds GSM-støtte med EDGE. Videre har den Bluetooth (versjon 1,2) og minnekortstøtte. Med sine porter og avanserte operativsystem er dette en av de mest profesjonelle UMA-mobilene på markedet.

Motorola A910

Med trebåndsstøtte og avansert musikkfunksjonalitet er A910 Motorolas eneste UMA-mobil. Den støtter Bluetooth-stereolyd og har kamera med 1,3 megapiksler oppløsning. Foldemobilen har en stor, flott skjerm og støtter minnekort.

Relevante mobiltelefoner

Det er også tre andre mobiltelefoner som har UMA-støtte, nemlig BenQ e72, Sagem my419 og SIMTech N6000. Det er forholdsvis lite kjent om disse mobilene. I tillegg er de ekstremt lite relevante for norske forbrukere.

Nå skal det også sies at de fleste av de andre mobilene på denne listen ikke er spesielt relevante for øyeblikket, men de kan i hvert fall gi en pekepinn om hvor markedet er på vei hen.

Hvis du vil holde en oversikt over utviklingen på mobiltelefonene i dette segmentet kan vi anbefale nettsiden UMA Today. Her er det en full oversikt over hvilke telefoner som støtter teknologien, samt en rekke annen informasjon om UMA.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen