Joe Arnold, VP for produktutvikling i Compucold, står ved siden av vann-fasekjøleren
Joe Arnold, VP for produktutvikling i Compucold, står ved siden av vann-fasekjøleren

Dette er skikkelig ekstremkjøling

Om går alt som planlagt kommer fasekjøleren fra Compucold til Norge.

Hardware.no/Las Vegas: Fasekjøling er en av de mest ekstreme måtene du kan kjøle ned maskinvaren din på. Ved hjelp av komponenter som minner mye om en veldig kraftig fryser kan prosessorens temperatur klemmes helt ned til 50 minusgrader.

Slike kjøleløsninger har i all tid vært forbeholdt de mest ekstreme PC-entusiastene og de mest dedikerte overklokkerne. Samtidig er det veldig mange år siden en dedikert fasekjøler ble lansert, vi må faktisk helt tilbake til 2004 før vi finner Asetek Lightspeed, som vi den gang testet.

Selv om det er lenge siden slike ekstreme saker ble lansert til forbrukerne er markedet tydeligvis ikke dødt – på CES kunne selskapet Compucold vise frem helt nye modeller.

Kjøler vannet, ikke prosessoren

Fasekjøleren
Fasekjøleren
Systemet kan utvides til skjermkort og andre komponenter
Systemet kan utvides til skjermkort og andre komponenter
Fasekjøleren kan også fås som en tradisjonell fasekjøler med hode.
Fasekjøleren kan også fås som en tradisjonell fasekjøler med hode.

Vanlig fasekjøling skaper kondens, er plundrete å montere samtidig som det krever spesiell kompetanse for å i det hele tatt ta det i bruk. Compucold har derfor laget en mellomløsning de kaller "Liquid Chilling Unit".

– Dette er en faskjøler som kjøler ned vannet i et tradisjonelt vannkjølingssystem. Da må du ikke montere noen egne komponenter på prosessoren eller skjermkortet, systemet ellers er som før. Du kobler bare inn vår kjøleenhet i kretsen, forteller Joe Arnold, VP for produktutvikling i selskapet.

Med hurtigkoblinger og medfølgende beskyttelsesutstyr blir vi videre fortalt at monteringsprosessen skal være like grei som med tradisjonell vannkjøling – det er bare et ekstra komponent som må inn i kretsen.

– Selve fasekjøleren er heller ikke så veldig stor, så den passer i de fleste fulltårnskabinetter, sier Arnold.

Skal være særs driftsikker

Fasekjølere har tidligere betydd litt ekstra jobb og vedlikehold under bruk, men det skal det nå være mindre av.

– Dette er den samme fasekjølingsenheten som sitter i blant annet jagerfly. Der kjøler den ned viktige komponenter og våpensystemer, og må blant annet fungere uansett hvilken posisjon flyet befinner seg i. For væskene, som oljen, i systemet er det vanskelig at de holder seg der de skal i tradisjonelle fasekjøleren når flyet spinner rundt og gjør kraftige manøvre. Men det klarer denne, sier Arnold.

– Putter du fasekjøleren da i en vanlig PC hvor den står stabilt, sitter du med en særs driftsikker enhet. Den er MIL-sertifisert, sier Arnold.

Flere dedikerte modeller

Fasekjøleren for vannsystemet kommer i to forskjellige modeller, der den ene skal være noe mer stillegående enn den andre, mot litt lavere ytelse.

Testmaskinen, 50°C under full belastning.
Testmaskinen, 50°C under full belastning.
Programvaren
Programvaren

Den stillegående modellen var stilt ut på CES, i en maskin som kjørte på en Intel Core i7 2600k-prosessor overklokket til 5,2 GHz. Kjernetemperaturen lå under full belastning på rett i underkant av 50°C, mens den ved idle lå på rundt 10°C under demonstrasjonen.

Med på kjøpet følger det også en programvare som lar deg kontrollere en rekke parametere for å optimalisere kjølingen.

Om temperaturer på den røde siden av skalaen ikke er godt nok for deg, kommer kjøleenheten også som en direkte fasekjøler med kjølehode for prosessoren. Selve kompressoren er den samme, men du har ikke muligheten til å koble denne på et vannkjølingssystem.

Kommer trolig til Norge

– Vi jobber nå med å få på plass en rekke sertifiseringer vi både trenger og ønsker å ha før vi setter fasekjøleren i salg. Når dette er på plass ønsker vi å selge produktet til store deler av verden – også Norge, forteller Arnold.

Nøyaktig når dette vil skje og nøyaktig hva utstyret så vil koste er foreløpig ikke sikkert.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen