GUIDE: Dette er Nvidias nye skjermkort
Guide

Dette er Nvidias nye skjermkort

Nvidia har mye å hente igjen, vi introduserer deg for deres neste generasjon med grafikkprosessorer.

Ser vi tilbake til sommeren 2009, var Nvidia uten tvil den store kongen på grafikkortmarkedet. Det hadde de vært en god stund også, AMD/ATI lå lenge et lite hakk bak.

23. september 2009 ble derimot alt endret. AMD slapp den lenge etterlengtede 5-serien. På kort tid var Nvidia virkelig satt til side, og AMD banket ut det ene gode kortet etter det andre.

Produksjonsproblemene på 40 nm-teknikken hos TSMC gjorde ikke ting spesielt mye bedre for noen av partene. Uansett, Nvidia mistet buksene, og de har enda ikke dratt de opp igjen.

Under CES i Las Vegas ble et lite knippe av IT-journalister tatt med på en egen visning hos Nvidia. De ble presentert for deres nye kjerne, GF100. Nå har de offentliggjort et 31 sider langt dokument som omhandler deres nye, store satsning.

GF100 er kodenavnet for den prosessoren som skal bli Nvidias svar på det store spranget AMD har tatt inn i DirectX 11- verdenen. GF100 er basert på Fermi-arkitekturen, og kan skilte mange spennende funksjoner. Denne grafikkprosessoren skal matche Radeon HD 5870, det er altså den komplette kjernen for alle de nye skjermkortene. En rekke degraderte versjoner av denne kjernen vil også lanseres som mer økonomisk vennlige skjermkort.

I denne artikkelen skal vi ta for oss og gå i dybden på GF100. Vi skal se på funksjonene den tilbyr, og hvordan dette kan matche AMDs tilsvarende kort. Nøyaktige spesifikasjoner på de nye skjermkortene er fortsatt strengt hemmeligholdt, og lite er sikkert akkurat her.

Vi kan også nevne at de fleste bilder i denne artikkelen, og ikke minst de tallene vi måtte oppgi rundt ytelsen, er tall Nvidia har servert oss. Vi vil dermed ikke gå helt god for alt, men alt vi skulle oppgi er uansett en god pekepinne. Grunnen til at vi ikke gjør tester på kortet selv, er ganske enkelt det at kortet faktisk ikke eksisterer enda, i det miste ikke for andre enn teknikerne hos Nvidia.

Vår store kilde til denne artikkelen er denne .pdf-filen. Denne artikkelen er nok ikke for alle, den vil bli teknisk. Noen vil kanskje mene at dette er en oversatt versjon av kilden vår, men vi håper vi kan gjøre ting mer forståelig, og ikke minst presentere det på vårt språk. Samtidig håper vi dette vil være en god innføring for mange, spesielt når testene av de aktuelle skjermkortene kommer utover våren. Jeg angrer nemlig litt på at jeg ikke gjorde noe lignende når AMD lanserte 5-serien.

Bla om, så skal du få møte den mye omtalte og nesten mytiske GF100!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen