Dette er Norges dyreste PC

På Bidson.com kan du i skrivende stund kjøpe en iPod Nano for 7 kroner eller en splitter ny 46-tommers flatskjerm for 139 kroner.

Alt du trenger for å få produktene til denne prisen er å legge inn et bud som er noen øre høyere, og hvis ingen byr over deg får du sendt produktet hjem til budprisen. Typisk har andre deltakere mellom 30 sekunder og 2 minutter på seg til å komme med et motbud.

Ved første øyekast kan dette kanskje virke som et godt tilbud, men faktum er at selskapet bak tjener grovt på å spekulere i folks auksjonstrang. Prisen øker bare med 10 øre hver gang du byr, men det å gjøre selve budet koster deg 9 kroner.

I skrivende stund ser vi at en pakke med en Macbook Pro 13" og en iPhone 4 ligger ute til 3786 kroner. Det betyr at det er lagt inn bud for over 340 000 kroner (37860 bud x 9 kroner). Om utstyret blir solgt for denne prisen, kan selskapet bak legge over 300 000 kroner i lomma etter at innkjøpsprisen og frakt er trukket fra.

De samme varene på nett kan du kjøpe for under 16 000 kroner:

Så billig kan du kjøpe Macbook Pro 13" på nett
Så billig kan du kjøpe iPhone 4 på nettNær umulig å vinne
Når du besøker Bidson kan det virke som om seieren aldri er mer enn noen sekunder unna. Men det er lagt inn en rekke mekanismer for å sikre at det er ytterst vanskelig for deg å vinne en budrunde.

Auksjonene stoppes for eksempel om natten, fra klokken 24 til 10. Dermed er det ikke mulig å spekulere i at mange ligger og sover.

Resten av tiden kan man aktivere en autopilot som byr automatisk for seg, slik at ingen andre kan vinne. Da vil du trekkes for 9 kroner hver gang noen legger inn et konkurrerende bud. På mange produkter vil det skje minst fire ganger i minuttet. Det vil si at om du skrur på autopiloten i én time vil du ha blitt trukket for minst 2160 kroner.

Om to personer har skrudd på autopiloten samtidig, vil de trekkes for ni kroner hver fortløpende uten at noen av dem kan vinne budrunden.

[wip4: img=3 align=right]– Dette er et spill
- Folk må være klar over at dette i realiteten er et spill der innsatsen kan være høy og sjansene for å vinne kan være lave. Du vet aldri om det er noen andre som kommer med et høyere bud - i så fall er pengene tapt, understreker fungerende forbrukerombud Nergård.

Aktører som Bidson opererer i en juridisk gråsone. Det er i utgangspunktet ikke ulovlig å holde øresauksjoner, men det fordrer at aktørene opplyser om all vesentlig prisinformasjon både på egne sider, i ekstern markedsføring og på eksterne nettsteder. Det er ofte ikke tilfelle, påpeker Forbrukerombudet i et åpent brev til bransjen.

Det har tidligere vært forsøkt å behandle øresauksjoner som et ulovlig lotteri, men Kulturdepartementet har landet på at det ikke faller inn under definisjonen og dermed ikke dekkes av Lotteriloven.

Forbrukerrådet har ikke mottatt noen klager på Bidson ennå, men opplyser på generelt grunnlag at det er vilkårene som avgjør om tjenesten er lovlig eller ikke.

[wip4: img=2 align=right]– En slik  auksjon kan være ulovlig dersom vilkårene må regnes som urimelige eller villedende for deltakerne. For å vurdere dette må man studere vilkårene for å delta, sier advokat ved Forbrukerrådet, Jon-Andreas Lange.

Dersom man bruker en øresauksjon som har urimelige eller villedende vilkår, og man har betalt med kort eller mobiltelefon, kan man ha krav på å få pengene sine tilbake, etter finansavtaleloven.

Etter det Lange kjenner til er det imidlertid ingen rettspraksis på dette.

Drives av norske aktører
Det er det norske selskapet Budson AS som står bak Bidson.com. Daglig leder i selskapet, Martin Carl-Johan Grådal, har ikke besvart Teknofils henvendelser.

Bidson finnes i både svensk, nederlandsk, britisk og tysk språkdrakt. I skrivende stund er det 3900 personer som liker sidene deres på Facebook.

Det finnes en rekke lignende aktører på nettet, for eksempel Bidit.eu, Mr123.com og Sommerauksjonen.com.

Nettet er et eldorado for svindel:
Slik stjal vi Linns identitet
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen