Dette er mobilen din verdt

Dette er mobilen din verdt

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Dommen fra Oslo tingrett, som i desember fastslo at reklamasjonsfristen på mobiltelefoner er fem år, er også retningsgivende når verdien på mobilen din skal fastsettes.

Det er ikke slik at en mobiltelefon som kostet 3000 kroner i 2002 automatisk skal erstattes med 3000 blanke kroner i 2007, selv om klagen er berettiget og innenfor tidsfristen. Fra det opprinnelige kjøpsbeløpet skal det nemlig trekkes en nytteverdi som reflekterer hvor lenge og i hvilken grad du har hatt glede av produktet.

Kjøpesum minus nyttefradrag
Rettssaken tok sikte på å avklare hvorvidt reklamasjonsfristen på mobiltelefoner skal være to eller fem år. Da retten konstaterte at fristen skal være på fem år, foretok den også en skjønnsmessig vurdering av verdien på den spesifikke mobiltelefonen som var objekt for rettssaken.

Det er denne vurderingen som får konsekvenser for utregningen av verdien også på din mobil.

Saken dreide seg om en Nokia 6100 som ble kjøpt i desember 2003, og som sluttet å virke etter to år og tre måneder. Med utgangspunkt i at telefonen fungerte som den skulle helt frem til den ikke lenger virket, fastslo retten nytteverdien til 75 prosent av kjøpesummen.

Dermed ble kunden, etter at renter var lagt til og nytteverdien trukket fra, til slutt tilkjent 1332 kroner av det opprinnelige beløpet på 2525 kroner.

Omregnet i månedlig nytteverdi gir dette mobilen din, når alt annet er holdt utenom, en verdiforringelse på bortimot 2,8 prosent per måned.

Dommen er retningsgivende
Silje Nesteng er advokat i Forbrukerforsikring, selskapet som førte saken på vegne av den misfornøyde kunden. Hun sier dommen blir retningsgivende for klagesaker over hele landet.

– Man kan ikke uten videre trekke bastante paralleller mellom dommen og verdien av alle landets mobiltelefoner, men det er åpenbart slik at dommen blir retningsgivende ved fremtidige reklamasjonssaker, fastslår hun.

En faktor som kan komme inn i bildet dersom du krever å få pengene tilbake for mobilen din, er hvorvidt den har vært inne til reparasjon tidligere.

– Dersom det har vært mye frem og tilbake med mobilen ved at den har vært inn og ut av verksted flere ganger, må dette få betydning for beregningen av nyttefradraget som skal trekkes fra kjøpesummen, fortsetter Nesteng.

Vurderer anke
Det besynderlige ved regnestykket vårt som angir månedlig verditap, er at du også er tilkjent fem års reklamasjonsrett på mobilen din. Det går 60 måneder i fem år, og 60 ganger 2,8 prosent er 168 prosent. Altså tilsier logikken at telefonen din anses verdiløs før reklamasjonsfristen har utløpt. Kanskje noe for motpart i saken, Elektronikkbransjen, å tygge på?

– Vi vil sannsynligvis anke, men dette er det til syvende og sist styret som må avgjøre. Ankefristen vår går ikke ut før i slutten av denne måneden, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen til Mobilen.no.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen