Test

Dette er mobil-TV

Under årets CeBIT-messe fikk vi testet flere av de kommende teknologiene som vil dukke opp på din mobiltelefon de kommende årene. Av alle utstillerne var Samsung definitivt mest på hugget, og viste frem UWB, Wimax, HSDPA og ikke minst mobil-TV.

Når mobil-TV dukker opp her i landet, vil vi sannsynligvis ta i mot signalene via såkalt T-DMB-teknologi. Dette er digital-TV sendt via samme sendenett som DAB-radio benytter. NRK er allerde i gang med prøvesendinger med denne teknologien, og vi kunne derfor ikke la muligheten til å ta en nærmere titt på T-DMB gå fra oss.

Akseptabel størrelse
Samsung viste frem det som trolig blir den første T-DMB-telefonen som dukker opp i Europa, SGH-P900. Dette er en kamskjelltelefon med mulighet for å vri skjermen slik at du får breddeformat. Med slik mekanikk om bord, skulle man tro at telefonen ble veldig stor og klumpete. Samsungs ingeniører har imidlertid brukt all sin kløkt, og har klart å presse størrelsen ned til noe som absolutt er akseptabelt. Du kan lese mer om P900 i vår sniktitt fra 3GSM-messen tidligere i år.

Om du vrir skjermen på P900, skrus TV-mottakeren på automatisk. Etter noen sekunder, dukker TV-bildet opp på skjermen. Vi hadde på forhånd fryktet dårlig kvalitet i form av lav bildefrekvens eller såkalte komprimeringsartifakter, altså hakkete bilde eller grøtete kvalitet. Våre bekymringer ble gjort til skamme. TV-bildet var krystallklart, og vi kan med en gang si at mobil-TV er verdt titten, selv på den lille skjermen.

En ting du må vende deg til, er at det tar noen sekunder å skifte kanal. På testtelefonen tok det omtrent fire sekunder fra vi trykket på knappen til den nye kanalen dukket opp. Dette er likevel ikke verre enn at vi kan leve med det.

Med radio
Uten at vi kan si noe om hvordan programtilbudet blir når T-DMB går på lufta her i Norge, så konstaterte vi at det er mer ved mobil-TV enn bare TV. Testtelefonen tok nemlig også radio inn i tillegg til TV. Dermed ligger det an til at vi kan si farvel til skurrete FM-radio på fremtidens mobiltelefoner.

Nå kan du se mobil-TV med egne øyne. Vi tok frem kameraet, og filmet hvordan TV på mobilen tar seg ut i virkeligheten. Du bør imidlertid ha i bakhodet at filmen er komprimert, og at kvaliteten på TV-bildet vil se noe dårligere ut enn den faktisk er. Klikk på bildet under for å snurre film.

Lengde: 90 sekunder
Størrelse: 8,19 MB
Oppløsning: 640 x 480
Format: WMV, Windows Media Video

Problemer med å spille av videoen? Bruker du Mac må du ha Windows Media Player. Linux-brukere kan forsøke Mplayer.

Vi er spent på å se hvordan mobil-TV blir her hjemme, og kommer selvsagt tilbake med en grundigere test av teknologien så snart vi får muligheten.

Vil du vite mer? Her finner du flere artikler om mobil-TV:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen