Dette er garantert verdens minste elbil

Foto: Empa

Dette er garantert verdens minste elbil

Kan bare sees gjennom et mikroskop.

Det finnes en rekke mindre elbiler på markedet, som for eksempel fra norske Think. Men ingen kommer i nærheten av den lille størrelsen til denne mikroskopiske "elbilen" skapt av forskere fra den sveitsiske forskningsgruppen Empa.

Sammen med kolleger fra Groningen-universitetet i Nederland har Empa konstruert et unikt elektrisk kjøretøy som måler kun 4 x 2 nanometer. Én nanometer er en milliarddel av en meter.

Firehjulsdrevet

Den særegne nanobilen er lagd av ett enkelt molekyl og er firehjulsdrevet – der hvert "hjul" fungerer som en separat motor. Bilen er i stand til å reise i en nesten rett linje på en overflate av kobber, og får strøm fra tuppen av et mikroskop som er plassert over den.

Nanobilen må ha en ladning på 500 millivolt for hver halve omdreining på hjulene. For hver ladning kjører elektroner gjennom molekylet og skaper strukturelle endringer i hvert hjul, slik at de vil få bilen til å bevege seg fremover.

Etter ti simuleringer klarte forskerne å observere at bilen hadde forflyttet seg seks nanometer fremover. Å rygge med denne bilen er fremdeles ikke mulig.

Praktisk bruk

Poenget med prosjektet er å forske på molekylære transportmaskiner – som kan være til nytte innen nanoteknologi og medisin. Forskerne håper at fremtidige utgaver av den mikroskopiske el-bilen vil kunne kjøre på lys, som for eksempel retningsstyrte UV-lasere.

Videoen nedenfor vider en simulering av hvordan nanobilen beveger seg:


(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen