Bordtelefonen er ikke død - Den har bare skiftet nett.
Bordtelefonen er ikke død - Den har bare skiftet nett. (Bilde: Jablocom/Simonsen)

Dette er en mobiltelefon

Annonsør­innhold
Les hele saken »
På tide å kassere den gamle fasttelefonen? (Foto: Istockphoto/Stas Perov)
På tide å kassere den gamle fasttelefonen? (Foto: Istockphoto/Stas Perov)

Mange bedrifter har de siste årene byttet ut fasttelefonene sine med mobiltelefonbaserte løsninger. Å gå over til å kun bruke mobiltelefoner er praktisk for mange, men noen ønsker fortsatt å bruke vanlige fasttelefoner.

Mange bedrifter har derfor kjøpt inn "fasttelefoner" basert på GSM. Dette er vanlige bordtelefoner du setter et SIM-kort i, og som fungerer mer eller mindre som den gode gamle telefonen. Det finnes en rekke slike telefoner, og de varierer fra de helt enkle til de mer avanserte.

Hvem trenger fasttelefon nå?

Men du trenger ikke sitte på et kontor for å få glede av en slik telefon. Mange kan for eksempel ha glede av å ha en på hytta, da mange slike telefoner har mulighet for tilkobling til ekstern antenne, slik at du får dekning selv om signalet er dårlig.

Mange eldre er ikke helt komfortable med å bruke mobiltelefoner, og i stedet for å prøve å vende en gammel vane kan det være like greit å putte mobilen inn i en fasttelefon. Dermed kan gamlemor for eksempel være inkludert i en familieløsning, eller bruke et abonnement som tilbyr et visst gratis forbruk i måneden.

Visste du for eksempel at bare de å ha fasttelefon koster minimum 89 kroner i måneden hos Telenor? For dette beløpet kan du ringe et par timer eller mer med et billig mobilabonnement. Dette kan bli et billig alternativ til IP-telefoni, da du uansett må ha bredbånd installert hjemme for å benytte deg av det.

Og dersom du faktisk sitter på et kontor, kan det være greit å ha en slik telefon dersom jobben betaler mobiltelefon for deg og du ikke ønsker å ta den med hjem. Har du en tvilling-SIM-løsning kan en fasttelefon også være en smart løsning, da du slipper å fiske frem mobilen for å ta samtaler.

Jablocom GDP-04A

Løft av røret og få summetone i GSM-nettet.
Løft av røret og få summetone i GSM-nettet.
Jablocom GDP-04A er en fasttelefon med GSM-støtte. (Foto: Marius Valle)
Jablocom GDP-04A er en fasttelefon med GSM-støtte. (Foto: Marius Valle)
Telefonen har et fullt tastatur som gjør det enkelt å skrive blant annet SMS.
Telefonen har et fullt tastatur som gjør det enkelt å skrive blant annet SMS.
På baksiden finner du plass for SIM-kort, strøm, USB og analog telefon.
På baksiden finner du plass for SIM-kort, strøm, USB og analog telefon.
Telefonen har en stor og lettlest skjerm som kan vippes opp og ned.
Telefonen har en stor og lettlest skjerm som kan vippes opp og ned.
SMS vises på en oversiktlig måte.
SMS vises på en oversiktlig måte.
Telefonen tilbyr en rekke funksjoner, som for eksempel en telefonbok med plass til 1000 nummer.
Telefonen tilbyr en rekke funksjoner, som for eksempel en telefonbok med plass til 1000 nummer.

Vi har tatt en nærmere titt på en GSM-basert bordtelefon. Jablocom GDP-04A er ganske stor, og minner mest av alt om en avansert ISDN-telefon. Den har en stor skjerm med dekningsindikator, og har til og med innebygget batteri slik at du ikke mister summetonen om strømmen går.

Og ja; vi mener summetone. En finurlighet med denne telefonen er nemlig at den gir deg en god gammeldags summetone når du plukker opp røret.

Fullt tastatur

Telefonen har store nummertaster, men også en rekke ekstrataster som åpner for en del funksjoner. Du finner for eksempel et fullt tastatur under nummertastene, slik at det er enkelt og greit å svare på SMS.

GDP-04A har også en innebygget høyttalerfunksjon som lar deg føre samtaler uten å plukke opp røret.

Om det er dårlig dekning har telefonen også mulighet for å koble til en ekstern antenne.

At telefonen er avansert understrekes ved at du faktisk kan synkronisere den med Outlook på PC-en. Kontaktlisten har plass til 1000 nummer, og hver kontakt kan ha tre nummer hver.

Synkroniserer med Outlook

Tilkobling til PC-en gjør du via USB-tilkoblingen på baksiden av telefonen. I tillegg til Outlook-synkronisering gir dette deg mulighet for å sende faks via PC-en, eller GPRS-tilkobling til internett dersom det skulle være et behov.

Har du analoge telefoner, for eksempel en DECT-telefon (trådløs telefon) kan disse kobles til via en tilkobling for analoge telefoner. Dermed kan du i praksis fortsette å bruke den gamle fasttelefonen eller trådløse telefonen dersom du ønsker det.

Vi har hatt Jablocom GDP-04A inne til test i noen uker, og til tross for tidlig skepsis har vi faktisk begynt å like bordtelefonkonseptet. Det er faktisk ganske så smart, og vi har etterhvert begynt å bruke telefonen flittig.

Et område i alle fall denne telefonen er bra på er talekvalitet. Lyden er rett og slett meget god, både i vår og mottakers ende. SMS-funksjonen fungerer også bra, men siden tastaturet mangler dedigerte taster for æ, ø og å blir det fort til at vi heller sende SMS via PC-en eller mobilen.

Smart løsning

Alt i alt syns vi Jablocom GDP-04A er et smart produkt å ha på skrivebordet, så dersom du har for eksempel Netcom Trådløs Bedrift på jobb og du savner fasttelefonen er GDP-04A eller lignende produkter altså veien å gå.

GDP-04A koster fra 1950 kroner hos den billigste forhandleren i prisguiden. Det finnes imidlertid billigere modeller, og det er mulig å få tak i enklere apparater til rundt 1300 kroner.

Se flere telefoner i prisguiden »

Takk til Emcom for lån av Jablocom GDP04A.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen