Dette er desember-modellene

Vi har i skrivende stund entret desember, og år 2005 står snart på dørterskelen. I den anledning vil vi bruke litt tid på å nevne hva som har passert i 2004 og hva som kan vente oss nå i desember.

Året som har gått har vært eventyrlig for mobilbransjen. Salget har slått alle rekorder, og omtrent samtlige av produsentene melder om økning i salget. Noe av årsaken til dette er klart at kamerafunksjonens inntreden i mobiltelefonen har fått mange brukere i vestlige deler av verden til å fornye telefonen sin.

Man kan også si at funksjoner og muligheter som kamera, fargeskjerm, mye minne og tjenester har nådd et nivå som gir et behov for å bytte ut telefonen med en ny. Mange brukere venter gjerne til de forskjellige teknologiene har vært på markedet en stund før de slår til, noe som også kan være en grunn til at 2004 så langt har vært et jubelår for mobilbransjen.

Hva venter nå?
Mange, blant annet undertegnede, vil derfor hevde at vi nå har passert et stadie hvor kamera, fargeskjerm og tjenester er blitt en standard. To tredjedeler av alle telefoner solgt i Europa i tredje kvartal i år hadde innebygget kamera, men veksten flater etterhvert ut, ifølge analysebyrået Canalys. Det samme gjelder telefoner med fargeskjerm, hvorav nesten alle telefoner i salg i dag har fargeskjerm.

Samstidig vokser antallet telefoner med MP3-spillere, megapikselkamera og 3G i en formidabel hastighet. Dermed kan vi nå stå foran et nytt kvantesprang inn i fremtiden, et sprang som inneholder nye tjenester, musikk og media, skikkelig kamerafunksjonalitet og nye former å kommunisere på.

Med åpningen av 3G-nettet øynes nemlig nye muligheter som før var utenkelig. Videotelefoni er uten tvil noe mange vil foretrekke fremfor en vanlig telefonsamtale. Er man på ferie, kan man for eksempel gi motparten en 360 graders omvisning av stedet man befinner seg på. Det har også vist seg at døve kan dra nytte av videotelefoni ved å kommunisere med hverandre over nettet med tegnspråk.

3G-nettet gir også større netthastigheter, noe som kan bety at man snart kan se direktesendt video fra hele verden eller høre på en konsert i sanntid på bussen, selv om konserten kanskje finner sted i London.


Kanskje er leppestiftmobilen fremtidens telefon?

Et annet interessant aspekt er kombinasjonen kamera og telefon. Denne løsningen ble i sin spede begynnelse spådd nedenom og hjem. I Japan er det i dag like vanlig å bruke kameratelefoner som vanlige kamera, og mange kjøper telefonen nesten utelukkende for kamerafunksjonaliteten. Trenden er voksende også i Europa, og med innføringen av megapikselkamera står vi ovenfor en fremtid hvor kameraet trolig vil smelte sammen med telefonen.

Grunnlaget for utviklingen videre er lagt, men hvilken vei den tar er for tidlig å si. Det som derimot er klart er at vi står overfor et nytt vendepunkt i mobiltelefonens historie, da telefon i stadig større grad blir vår egen personlige assistent, og som i en enda større grad blir en del av hverdagen vår. Men helt konkret hva 2005 bringer, det er det ingen som vet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen