Rick Bergman, Senior Vice President & General Manager, AMD Products Group, snakker under presentasjonen i Los Angeles. (Foto:Hardware.no, Rolf B. Wegner)
Guide
Rick Bergman, Senior Vice President & General Manager, AMD Products Group, snakker under presentasjonen i Los Angeles. (Foto:Hardware.no, Rolf B. Wegner)

Dette er AMDs nye skjermkort

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Produktplassering

Nå kommer vi til en skikkelig god julenøtt. Hvor tror du de nye produktene vil plassere seg i markedet? Det mest logiske, et prinsipp som har vært benyttet i lang tid, er at et høyere produktnavn gir deg mer ytelse. Samtidig skal navnet fortelle omtrent hvor i markedet man befinner seg. HD 5500-serien er av de tregere kortene, mens HD 5800-serien var de mer kvasse kortene. AMD har derimot valgt et temmelig spesielt utgangspunkt denne gangen.

Som bildet over forteller, er de nye "Bart"-kortene en optimalisering av HD 5800-generasjonen. Målet er mer ytelse for pengene, og mer ytelse i forhold til strømforbruket.

Når man går over til en ny serie, er det normalt at dagens HD 6870 ville plassert seg et markant hakk over HD 5870. Videre forventer man at HD 6850 skulle ligget et fint steg over HD 5850 i ytelse, samtidig med bedre egenskaper. Så enkelt er det derimot ikke.

Siden vi nå snakker om en ny serie, ikke en ny generasjon, referer navnet til nøyaktig det samme punktet i markedet, ikke til et høyere punkt slik man ville forventet. Det er faktisk meningen at HD 6870 skal prestere hakket dårligere enn HD 5870.

Bildet over forteller hvor de forskjellige kortene teoretisk skal havne i forhold til den forrige generasjonen. 5 nye kort skal altså treffe produkthyllene i løpet av året. To av disse ble lansert i dag, mens de eller den første av HD 6900-kortene kommer i november.

Det som skal sies er at overgangen til den nye navn-serien gikk veldig fort, ikke mer enn et drøyt år. AMD har vært raske og flinke, men vi ser at det er et par ekstra markeds-relaterte argumenter for denne navngivingen. Sannheten er at AMD nå har et overtak over Nvidia på enkelte punkter, og nå banker de ut en ny rekke med DX 11-baserte skjermkort før Nvidia er i nærheten av ferdig med sin første rekke. Dette sender enkelte signaler.

Mange av HD 5000-kortene til AMD, akkurat de DX 11-kortene Nvidia foreløpig har konkurrerende produkter ved, fjernes fra markedet. HD 5830, HD 5850, HD 5870 og HD 5970. De skal alle være helt borte fra butikkhyllene innen nyttår - noe som også kan defineres som veldig raskt. Disse kortene skal fra og med i dag "selges tomt", og AMD regner med at lagerhyllene er tomme innen nyttår. Alt fra HD 5770 og nedover vil derimot bestå, det er altså bare det øverste sjiktet i markedet der kortene vil byttes ut.

Når det gjelder HD 6900-serien vet vi fint lite mer enn hva de to bildene over forteller, men vi kan si at lanseringen skjer en gang i November. Men, vi kan analysere på et lavt nivå. Hvis vi legger sammen de to bildene over, ser vi at toppmodellen, HD 6990, altså et navn hakket over dagens HD 5970, går under kodenavnet "Antilles". Antilles er videre merket som en tokjerner, noe som definitivt vil bli spennende!

Når det gjelder prisene skal disse ligge på henholdsvis 2000 NOK og 1600 NOK for henholdsvis HD 6870 og HD 6850. Vi vet derimot at de faktiske lanseringsprisene rundt om i nettbutikkene varierer noe. På denne lenken vil du finne oppdaterte priser for Radeon HD 6850, mens du på denne lenken finner prisene for HD 6870. AMDs mål har vært at HD 6850 skal være et kort priset til under 180 dollar, mens HD 6870 skal ligge under 240 dollar.

Både AMD og Nvidia var ved sine respektive lanseringer vært plaget av trege leveranser, en etterspørsel som oversteg hva de kunne produsere. Produksjonsteknikken på 40 nm er nå på et høyt og forbedret nivå, og man forventer ingen spesielle leveringsproblemer denne gangen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen