Dette er årets juleslager
Teknofil

Dette er årets juleslager

Annonsør­innhold
Les hele saken »
MiniPC-er kommer til å bli årets slager under juletreet melder databutikkene. Disse maskinen selger svært godt. Vi har sett på alternativene du finner i norske butikker.

Lers vår store guide til kjøp av minimaskin.

Stort men lite fra HP
Hewlett Packard var ikke sene om å kaste seg inn i markedet for å gi deg en liten maskin. De lanserte derfor tidligere i år HP 2133 mininote. 2133 mininote har en skjerm på 8.9 tommer med oppløsning på 1280 x 768 punkter. Av minimaskinene på markedet er dette noe av den beste oppløsningen du får, men skjermen vil ikke bli større av den grunn.

Maskinen kan kjøpes med forskjellige spesifikasjoner. Det vanligste er 120GB, prosessor på 1,6 Ghz, 1-2GB minne og enten Linux eller Windows XP som operativsystem. Maskinen har 2 USB-innganger for eksterne enheter og utgang for ekstern skjerm. Om du vil kan maskinen oppgraderes med større batteri.


Denne maskinen er utvilsomt ment for de som vil ha en proffere minimaskin. Prisen ligger da også på mellom 4000 og 5500 kroner, alt ettersom hvor mye minne maskinen har, størrelsen på batteriet, og hvilket operativsystem som følger med. Vekten ligger uansett på rundt 1.3 kilo.

Her kan du lese mer om HP 2133 Mininote.

Populære MSI
MSI kom enda tidligere på markedet med sin svært populære maskin MSI Wind. Disse maskinen kommer i forskjellige modeller, en på 10 tommer og en på 8,9 tommer. Versjonen på 8,9 tommer kommer med Linux som operativsystem og 80GB harddisk i norske butikker. Prisen ligger på rundt 3000 kroner. Om du vil ha storebroren på 10 tommer koster denne rundt 1000 kroner mer. Du får da med 160GB harddisk og Windows XP. Maskinene er i tillegg utstyrt med 2GB minne, noe som fort hjelper på ytelsen. Av utganger har maskinen 3 USB-innganger, kortleser og utgang for ekstern skjerm.


MSI Wind har blitt svært godt tatt imot på markedet. Om du vil ha en liten og veldig lett maskin så vil du nok kunne klare deg med 8,9-tommer versjonen. Om du skal benytte maskinen også utenom reise er nok heller 10-tommeren bedre. Om du vil ha noe billigere og enklere så kan du se på Advent 4211 muligens et alternativ. Denne 10-tommeren er en enklere utgave av MSI Wind og koster deretter mye mindre. Rundt 3000 må du gi for denne, men ikke forvent deg samme ytelse som fra MSI Wind.

Mange muligheter fra Acer
Det er ikke bare MSI som har fanget markedets oppmerksomhet. Acer Aspire One ble også raskt populær da denne ble lansert. Foreløpig fins maskinen kun i en 8,9 tommers utgave, men til gjengjeld kommer denne i mange versjoner. Prisen på maskinen ligger på 3000 - 5000 kroner alt ettersom om du ønsker flashminne eller harddisk, Windows eller Linux og mulighet for integrert mobilt bredbånd.


De billigste maskinen kommer med 8GB flashminne og 512MB minne. De dyreste leveres med 1GB minne, 160GB harddisk og 3G-oppkobling. Om du vil ha med maskinen på farten for lett bruk kan den minste fort lønne seg. Om du derimot vil ha litt lagringsplass bør du heller gå for en med harddisk om dette er maskinen du vil ha.

Trykkfølsomt fra Multicom
Norske Multicom har også en liten PC. Multicom Alishan er noe spesiell med sin 7 tommer store vridbare og trykkfølsomme skjerm. Denne maskinen er for de som krever det lille ekstra, men så starter da prisen på rundt 5000 for disse maskinene. Du får stor frihet til å konfigurere maskinene og kan velge både prosessorkraft, hva slags minne du ønsker og om du vil ha med GPS-modul. Maskinen har to USB-utganger, minnekortleser og VGA-utgang. Skjermen kan vris rundt slik at maskinen kan brukes som en tablet-PC.


Denne maskinen er mest for de som ønsker en minimaskin med det lille ekstra og som ikke blir avskrekket av prisen. Maskinen er blant de letteste i klassen og har en vekt på under kiloet.

Her kan du lese mer om Multicomn Alishan.

Fire modeller fra Asus
Asus sin originale Eee-PC har etter hvert kommet i flere versjoner. Du kan velge mellom 7-tommeren Asus Eee 701, 8,9-tommeren Asus Eee 900 og 901 eller 10-tommeren Asus Eee 1000. 7-tommeren er blant de billigste maskinene på markedet med pris på rundt 1.500 kroner. Maskinen er svært lett og liten, og er perfekt for å ta kjappe notater, lett surfing, og sende mail mens du er på farten. Derimot er det ikke stort mer du kan forvente av maskinen.

Les vår test av Asus Eee her.


Eee 900 er litt dyrere med en pris på rundt 2000 kroner. Disse maskinene har større minne enn lillebroren og kan yte noe mer. Asus satser likevel på flashdisker i disse maskinene for å gjøre de mest mulig portable. De begrenser datakapasiteten du kan lagre på maskinene, men om du ikke ønsker mer enn en maskin til å ha på farten, så er dette perfekt.

Eee 901 er litt større enn 900, men har samme tomme på skjermen. TIl forskjell fra 900 har Asus gitt denne maskinen en kraftigere Intel-prosessor. Dette medfører at prisen ligger på over 3000 kroner for denne maskinen. Men om du vil ha en litt kraftigere modell med større tastatur, så er kanskje dette modellen å gå for.

Les mer om Eee 901 her.


Eee 1000 ble lansert da Asus så konkurrentenes suksess med 10-tommere. Disse maskinene er ikke like mobile som den originale, men litt enkle 701. Samtidig er de ytelsesmessig sterkere. Eee 1000 kommer med harddisk og har en vekt på 1.45 kilo. Dette er ikke den letteste maskinen, men en slik vekt ødelegger heller ikke ryggen din. Men til forskjell fra 701 er ikke dette maskinen som får plass på innerlomma. I tester har Asus 1000 fått meget god omtale, men prisen er ikke den laveste. Du må regne med å betale like over 3500 kroner for en slik maskin.

Les mer om Asus Eee 1000h her.

Feminint fra LG
LG er også på dette markedet med sin LG X110. Disse maskinene kommer med harddisk på 80 eller 160 gigabyte og en vekt på snaue 1,2 kilo. PC-en kommer i hvitt, sort og rosa. Disse maskinene skal også komme med innebygd 3G, men slike modeller er det derimot ikke lett å finne tilgjengelige på det norske markedet.


LG X110 kommer eller med prosessor på 1.6Ghz og med 1GB minne. Minnekortleser, USB-utganger og tilkobling for ekstern skjerm følger med. Maskinen passer utvilsomt som maskin nummer to og den rosa modellen vil utvilsomt falle i smak hos mange kvinner. Prisen på maskinene ligger på rundt 4.000 kroner uten 3G. Noen butikker kjører derimot kampanje pa maskinene, noe som senker prisen betraktelig.

Les mer om LG X110 her.

Bedre rammeverk hos Lenovo?
Lenovo Ideapad S10 har cirka de samme spesifikasjonene som LG X110. Ifølge Lenovo har de gitt maskinen en bedre ramme enn konkurrentene. Om det stemmer skal ikke kommenteres, men mange nettforum melder om god mottakelse av maskinen nettopp på grunn av dette. Vekten ligger samtidig på rundt 1.3 kilo.


Samtidig har Lenovo en 8,9 tommers utgave, Ideapad S9. Denne er noe lettere enn storebroren, men passer bedre når du er på tur og trenger å sjekke mail kjapt.

Både S9 og S10 er utstyrt med Lenovo Quick Start slik at du kjapt kan komme deg på nett og for eksempel sjekke mail uten å starte hele systemet. S10 har en pris på rundt 3.800 kroner, mens S9 koster cirka 3.000.

Les vår sniktitt av Lenove Ideapad S10.

Liten maskin, nok disk
Fujitsu Siemens har også satset med maskinen Amilo Mini. Disse maskinene leveres normalt med 60GB harddisk og 1GB minne. Skjermstørrelsen er 8,9 tommer. Tester bemerker at tastaturet er i minste laget, selv for en 8,9 tommer, men ellers har maskinen det meste du skal kunne forvente. Både utganger, tilkoblinger som WI-FI og blåtann og webkamera er på plass. Vekten ligger på knappe 1.1 kilo. Maskinen kommer i flere farger og du kan også velge å plassere et eget fotografi på lokket for å dekorere maskinen.


Dette er maskinen for deg som vil ha det lite, men samtidig ha litt harddisk å rutte med. Du får samtidig maskiner med større harddisk, men da øker også prisen noe. Amilo Mini ligger på rundt 3.300 kroner i norske butikker.

Les mer om Amilo MIni her.

Utilgjengelige Dot
Packard Bell sin maskin The Dot ligger på cirka samme pris, men er ikke like tilgjengelig her i landet. Denn maskinen har også 8.9 tommer stor skjerm og 1GB minne. Harddisken er stor nok med sine 160GB. Det spørs om du virkelig har så mange filer med deg på tur på en såpass liten maskin. Maskinen skal også komme med et 3G-alternativ. Det øker derimot prisen til cirka 4.000.


Om du vil ha en slik maskin under juletreet må du derimot være snarrådig. Mange butikker melder at de har maskinen, men at lageret er tomt. Trolig har ikke Packard Bell klart å rulle maskinen fullstendig ut her i landet enda.

Toshiba vil kapre skoleungdom
8,9-tommeren Toshiba NB100 har på sin side kommet ordentlig ut her i landet. Toshiba håper denne maskinen vil finne sin plass på skolemarkedet og har spesielt skoleelever i siktet. Maskinen veier rundt 1 kilo og kommer normalt med 1GB minne og 120GB harddisk. Minnet kan utvides til 2GB. Maskinen har selvfølgelig trådløst nettverk og bluetooth. Til forskjell fra konkurrentene lar Toshiba batteriet stikke ut bak. De mener dette skal gi brukeren et håndtak for å kunne sikre et tryggere grep om maskinen.


Toshiba sin modell koster rundt 3.400 kroner om du vil ha den før jul.

Her kan du lese mer om Toshiba NB100.

Markedet vil vokse
Det vil uten tvil komme flere modeller i tiden fremover, og slike maskiner med innebygd 3G vil utvilsomt bli vanligere utover 2009. I tillegg er det flere modeller, som for eksempel Dell Mini Inspirion, som ikke er å finne i Norge enda. Disse vil nok komme med tiden også her. Men om du ikke kan vente, så er det utvilsomt en av modellene på markedet i dag som vil tilfredsstille dine behov. Bare husk at ingen av disse maskinen vil gi deg ytelse som tilsvarer en fullverdig bærbar maskin.

Er du usikker på hva slags maskin du bær velge? Les vår store guide for kjøp av minimaskiner.


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen