Dette blir stort i 2008

Du vil nok ikke sen noen ny nintendomaskin eller dingser for tankeoverføring på markedet i 2008.

Likevel er det en rekke nye produkter du kan glede deg over.

Les også:
Årets mest populære nedlastninger
.
Danskenes dummeste datafeil
.
Hvem er gud og hva er kjærlighet?

Store spådommer
Hvert år flommer det over av rykter og nyheter om nyvinninger som skal komme straks. I 2007 ble det spådd om en rekke nye produkter som skulle gjøre din hverdag både bedre, mer spennende og underholdene.

Vi i Teknofil har gått gjennom vårt arkiv. Her er produktene du skal kunne glede deg over i år.

Se billedgalleri av alle produktene her.


Kjappere overføring
Utviklere av USB og Firewire har begge lovet deg kjappere overføring i år. Firewireutviklerne påstår at de vil firedoble hastigheten i sine kabler innen utgangen av året. Det vil si at du skal kunne overføre hele 3,2 GB per sekund via de velkjente kablene.

USB utviklerne er ikke dårligere og Intel, Microsoft og HP påstod tidligere i fjor at USB 3.0, med en overføringskapasitet på hele 5GB, vil være ferdigutviklet innen årets utgang.

Mens disse to teknologiene kjemper om markedet kan du glede deg stort. Mer hastighet betyr mer moro. Men det gjenstår ennå å se om påstandene virkelig blir satt i live.

Høyoppløselig TV
Et produkt som nemlig ble stort slått opp i fjor var HDTV. Viasat var ikke freidigere enn at de mente de skulle kunne tilby sine kunder HDTV allerede innen jul. Julen kom og noe HD-produkt måtte Viasat sine kunder se langt etter.

Likevel tror vi at denne teknologien vil utvikle seg betraktelig i løpet av 2008 slik at du vil både kunne se og ta opp TV i HD, både med Viasat og andre tilbud. Vanlige nyheter vil nok derimot neppe bli sendt i høyoppløselig bilde med det første, men kanskje en film eller to?

Rundt mars eller april er månedene da det trolig skjer store forandringer i TV-tilbudet, både i utseende og kanaltilbud.

Iphone i Norge
Fjorårets trolig mest omtalte dings som kom på markedet var Apple sin mobiltelefon Iphone. Etter mye spekulasjoner måtte nordmenn belage seg på å vente på nyvinningen og de som hadde pakket soveposen for å ligge i kø, kunne pent legge den tilbake i skapet.

Ryktene nå påstår den nye mobilen både vil komme i februar og nærmere sommeren. Apple selv liker å holde hemmelighetene tett til brystet. Personlig tipper vi heller nærmere sommeren, eller eventuelt julesalget. Først håper vi Apple får på plass 3G og forkaster planene om å låse mobilen til en operatør.

Ny Macbook
Et produkt fra Apple som vi er langt mer nysgjerrige på er ryktene om en ny supertynn bærbar maskin.

Det finnes lite informasjon om planene for denne maskinen, men spekulasjoner tilsier at den skal være 50 prosent tynnere enn dagens bærbare maskiner fra Apple, og vil ha 12 tommer skjerm. Det beste er at den skal ha en fornuftig pris.

Maskinen skal visstnok bli presentert offentlig denne måneden, men om den vil bli å se på det norske markedet med det aller første er usikkert. Uansett gleder vi oss.

Eee PC
Det ble annonsert en rekke revolusjonerende bærbare maskiner i fjor. En av de mest oppskrytte var Celebrity Laptop. Denne maskinen ble lansert av det svenske selskapet Medison. Mange forhåndsbestilte maskinen, men etter å ha utnevnt seg selv til mulig statsministerkandidat forsvant den administrerende direktøren for selskapet under jorden. Maskinen så kundene lite til.

En PC som derimot både var liten kraftig og billig er Eee PC. Dette lille vidunderet fra Asus skal om kort tid ankomme det norske markedet. Norske forbrukere bør likevel kanskje ikke storme til butikken, Asus har nemlig planer om en ny versjon av sin maskin ifølge Idg.no.

Det kan derfor lønne seg å se hvilken versjon som faktisk kommer i norske butikkhyller.

Nye nettlesere
Når vi først nevner ny maskinvare er det også greit å si noen ord om kommende software. Både Mozilla og Microsoft vil komme med nye versjoner av sine nettlesere Firefox og Explorer i løpet av 2008.

Hvor store forandringer som faktisk vil skje er usikkert, men tidligere erfaringer tilsier at dine vaner innen nettsurfing vil bli kraftig forandret.

Brukbar Vista?
En av de store nedturene i 2007 var Windows Vista. Dette operativsystemet har hatt problemer helt fra lanseringen. Dette vil muligens forbedre seg i år. Microsoft planlegger nemlig å slippe oppdateringen Service Pack 1. Det gjenstår ennå å se hvor stor forandring denne oppdateringen vil gi, men betatestere påstår i det minste at operativsystemet vil bli raskere.

Microsoft lover at oppdateringen vil være klar innen få måneder.

Lovende spillår
2007 var et fantastisk år for de spillglade. Ikke bare kom det nye og oppgraderte konsoller, det ble også lansert en rekke meget gode spill. Dette tilsier at spillbransjen skulle kunne ta seg ferie i år mens du pløyer deg gjennom fjorårets nyheter. Det vil de derimot ikke. Det skal nemlig også i år komme mye godt for den som liker engasjerende underholdning.

Både den siste utgaven av spillserien Grand Theft Auto og det mye omtalte norske spillet Age of Conan skal nemlig lanseres i år. På tross av at dette er store forsinkelser i forhold til de originale planene, så gleder jeg meg stort.

Ikke minst kommer spillet "Star Wars: The Force Unleashed". Spillet skal ifølge ryktene gjøre spesielt godt bruk av konsollen Wii sitt brukergrensesnitt. Dette er det få spill som har gjort siden Wii Sports så jeg gleder meg.

Den som venter på noe godt venter nemlig ikke forgjeves heter det.

Nye kameraer
Også på billedfronten blir det mye vakkert skal vi tro produsentene. Canon har blant annet lovet en helt ny serie med speilreflekskameraer.

Om ikke Sony og Nikon følger opp dette med noen egne produkter blir jeg meget overrasket.

Skole-PC til alle
En av de store sakene i år vil bli formålet med å innføre gratis læremidler til alle elever i videregående skole innen 2009. Det betyr at alle elever som har PC som obligatorisk verktøy vil måtte ha tilgang på en egen maskin. Det er fylkeskommunene som har ansvaret for at dette ivaretas, og her finner du store forskjeller mellom fylkenes planer.

Det blir spennende å se hvordan dette systemet vil utvikle seg i løpet av 2008.

Bli en romturist
Helt til slutt venter vi i spenning på et produkt vi egentlig tviler på at vi vil se særlig til i løpet av 2008.

Den spanske arkitekten Xavier Claramunt lovet nemlig i fjor at verdens første romhotell skulle stå klart i løpet av 2012. Billettene skal derimot bli lagt ut for salg allerede i år.


Det er slett ikke negativt ment, men jeg ville ikke satset på at en slik billett blir årets julegave hvis jeg var deg. Bestill gjerne om du har råd, men ikke gi fra deg pengene før hotellet er skutt opp i bane.

Om ikke romhotellet vil se dagens lys med det første så bør du her ha nok av godsaker å se frem til. Så spørs det da om fjorårets løfter og rykter holder vann.

Se og les mer om årets hete nyheter i vårt billedgalleri.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen