Dette blir hett i 2009
Teknofil

Dette blir hett i 2009

Annonsør­innhold
Les hele saken »
2008 ga oss ny Iphone, en rekke mini-PC-er, speilrefleks med videoopptak og nye overvåkningslover. Vi tror 2009 blir et minst like begivenhetsrikt år, og dette er temaene og produktene vi tror året vil by på.

Les også: Fikk vi rett?

2009 - minimaskinenes år
Små, enkle og lette minimaskiner med liten skjerm, minimalt innhold og billig pris ble blant de store slagerne på markedet i 2008. Trolig vil vi i 2009 se en videreutvikling her med flere maskiner med 10-tommer skjerm. Både Acer og Asus har sagt de vil satse hardt på dette markedet. Men maskinene vil trolig forbedres i løpet av året med sterkerere spesifikasjoner og flere modeller med 3G. Forhåpentligvis vil prisen holde seg på et akseptabelt nivå, men det spørs om ikke disse maskinene i løpet av året vil komme farlig nær standard maskiner i både spesifikasjoner og pris.


Nytt operativsystem
Microsoft sitt nye operativsystem, Windows 7, har fått mye omtale den siste tiden. Systemet skal bli både kjappere og mer stabilt enn dagens Vista, trolig vil det samtidig inneha et langt større fokus på nettfunksjonalitet kombinert med Microsofts produktserie Windows Live. Det er enda ikke gitt noen offisiell lanseringsdato, men mye tyder på at operativsystemet vil være klappet og klart til neste års julesalg, vel om merke om Microsoft ikke støter på altfor mye problemer på veien. Trolig vil også Apple komme med sitt operativsystem Snow Leopard i løpet av sommeren eller høsten.


Personvernet settes på prøve
2009 vil samtidig bli et år hvor personvernet vil stå i sterkt fokus. Etter planen må EUs Datalagringsdirektiv innføres i år. Norge har så langt klart å utsette dere til etter at en klage fra Irland angående hvorvidt direktivet er EØS-relevant er behandlet. Denne klagen skal bli ferdigbehandlet i løpet av året, og det spørs om Norge makter å unngå å innføre streng overvåkning av befolkningens kommunikasjon via Internett og Telefon. Samtidig vil den svenske FRA-loven tre i kraft i år. Med andre ord går vi en interessant tid i møte hvor personvernet vil settes på harde prøver.

Interessant høst for norske skoler
2009 er også det året da alle norske videregående skoler skal innføre ordning for gratis bærbar PC om dette er obligatorisk for undervisningen, noe det som oftest er i dagens skoler. Så langt har noen skoler vist sterkt initiativ for å få til dette, andre ligger langt bak og vil utvilsomt skape noen overskrifter i løpet av året.


Årets nyheter fra Apple
Apple vil slett ikke la Microsoft kjøre showet alene og det går flere rykter angående selskapets planer for året. Blant annet vil trolig Steve Jobs takke for seg som sjef for selskapet. Skrantende helse medfører at Jobs neppe kan være like aktiv som tidligere. Det går også rykter om at Apple snart vil lansere en nye og mindre Iphone, Iphone Nano, og også sin helt egen Mac minimaskin. Mer sikkert er det i hvert fall at Iphone i løpet av året vil bli tilgjengelig med andre abonnementer enn Netcom. Noe annet vil overraske oss stort.

Nye mobiler
Det vil dessuten komme flere telefoner i løpet av året med trykksensitiv skjerm, Nokia kommer helt sikkert med et par om kort tid og trolig vil det komme langt fler enn dette. Vi tror også at fokuset på mobildata vil bli større i løpet av året. Det er etter hvert ansett som stadig mer nødvendig å være koblet på nett til enhver tid, hvordan teleselskapene vil løse dette blir spennende å se.

Trykkfølsom trend
Mobiler er utvilsomt ikke det eneste som vil bli trykksensitivt i løpet av året. Høyst sannsynlig vil det i år komme fler trykksensitive skjermer enn noen gang tidligere. HP tjuvstartet allerede i 2008 med sin maskin Touchsmart IQ500, og trolig vil den trykkfølsomme trenden bre om seg i løpet av året. Kanskje vil vi til og med få se Microsoft Surface i butikkene her i landet.


Last ned HD direkte til TV-en
Rimelig sikkert er det også at HD-TV vil fortsette fremgangen fra i fjor. Tilbudet blant HD-kanaler vil bli større og trolig vil alle TV-distributører ha på plass mulighet for nedlastning av HD-materiale til sine respektive HD-dekodere i løpet av året. NRK på sin side sier de ikke vil satse for fullt på HD før i 2010, men med dagens utvikling vil det overraske om ikke også statskanalen viser muskler på dette området i løpet av året.

Bedre lovlige musikkløsninger
2009 vil også bli året da lovlig nedlastning av musikk og film begynner å komme for fullt og faktisk fungere. Musikkbransjen selv har sagt at de ikke tror kopisperren vil overleve særlig lenge, og det er ett steg i riktig retning. Dette vil også prege musikktjenestene, og når Platekompaniet og Telenor sitt samarbeid kommer på plass i løpet av året vil trolig også andre forhandlere komme med innovative løsninger for kjøp av musikk til mobil og maskin. Det spørs likevel om slike tjenester makter å fungere bedre enn det tjenester som Spotify serverer, slike tjenester med lovlig musikk streamet over nett på en effektiv og god måte er allerede i ferd med å revolusjonere musikkmarkedet og høyst sannsynlig vil slike tjenester utvikle seg ytterligere i løpet av året.

Men samtidig som musikkbransjen forkaster kopisperren betyr det ikke at den vil forsvinne. Mye tyder på at film- og spillindustrien slett ikke har maktet å lære av musikkbransjens feil. Kopisperre som nekter deg å se dine filmer og spille spill du har kjøpt vil utvilsomt forarge mange det kommende året.


Forbedret nettlagring
Nettet vil definitivt bli enda viktigere i 2009 og foruten mange nye nettjenester vil nettlagring trolig bli en av de store tingene som vil bli forbedret. Etter hvert som små, men kjappe SSD-disker blir vanligere vil det å kunne bruke eksterne servere for lagring og backup bli viktigere også for forbrukermarkedet. Microsoft lanserte Skydrive med hele 20GB gratis lagring i 2008, og trolig vil dette bli langt større og viktigere i 2009. Da gjelder det bare å ta vare på sikkerheten slik at dine filer ikke kommer på avveie.

Sikkerhet i fokus
Sikkerhet vil også forbli et viktig tema utover året. 2008 viste seg å bli et meget godt år for kriminelle som ønsket tilgang til din maskin og dine data, både for å utføre ID-tyveri og misbruke datakraften din. Det ser dessverre ikke ut til at det vil endre seg i 2009. God sikkerhet og oppdatering av din programvare vil også være svært viktig for året som kommer.


Hva tror du blir stort i 2009?
Det vil utvilsomt komme langt mer enn dette i løpet av året, som gode spill, forbedret nettradio og langt bedre nettlesere for små bærbare enheter, og trolig er det noe her som vi har spådd fullstendig feil. Vi har dessverre ingen krystallkule å skue inn i, men om ikke noe av dette vi har nevnt her blir virkelighet vil vi gremmes stort. Hva tror du blir det store i året som kommer? Legg gjerne igjen din mening i kommentarfeltet under artikkelen.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen