– Dette vil skje når datamaskinene blir smartere enn oss
(Bilde: agsandrew/Shutterstock.com)

– Dette vil skje når datamaskinene blir smartere enn oss

Nytt foredrag byr på nifse spådommer.

Mange IT-selskaper ha kastet seg over forskning på kunstig intelligens, og det gjøres stadig store fremskritt på feltet. Flere har uttrykt bekymring for den raske utviklingen og mener den raskt kan bære galt avsted. Nå har en filosof som også tilhører skeptikerne holdt et foredrag om kunstig intelligens av det heller dystre slaget.

Foredraget ble holdt av Nick Bostrom på teknologimessen TED (Technology, Entertainment, Design) nylig. Bostrom mener det en reell mulighet for at kunstig intelligens kan bli en stor trussel for menneskeheten.

Mener maskinlæring kan bety trøbbel

Han starter resonnementet ved å vise til såkalt maskinlæring, som utgjør mye av kjernen av dagens forskning innen kunstig intelligens. Denne utviklingen innebærer å sette maskiner i stand til å lære på egen hånd på bakgrunn av perseptuelle rådata, omtrent på samme måte som en baby, mener han.

Ved å kunne lære på egen hånd kan maskinene, akkurat som mennesker, operere på tvers av mange ulike domener, dog likevel med mange begrensninger som menneskehjernen ikke har. Bostrom mener imidlertid at de iboende, tekniske begrensningene som læringsalgortimene har kan kompenseres for gjennom størrelse.

Nick Bostrom har dystre spådommer for kunstig intelligens.
Nick Bostrom har dystre spådommer for kunstig intelligens. Foto: TED/YouTube

Datamaskiner kan nemlig i prinsippet bygges så store som helst, mens menneskehjernen må passe inn i et kranium, og har derfor plassbegrensninger. I tillegg har datamaskiner også den fordelen at signalene reiser med lysets hastighet, noe som ikke er tilfellet i menneskehjernen.

– Mennesker kan bli ansett som en trussel

Blant annet på bakgrunn av dette tror filosofen at potensialet for såkalt superintelligens ligger latent i teknologien, og at teknologien etter hvert vil «eksplodere». Dette underbygger han også med en tidligere undersøkelse blant noen av verdens ledende forskere innen kunstig intelligens, som mente at det er 50 prosent sannsynlighet for at maskiner har oppnådd menneskelig intelligensnivå innen år 2040.

Disse superintelligensene vil være fokusert på å løse problemer mest mulig effektivt, siden det er det maskinene er bygget for i utgangspunktet. Da kan det igjen være at intelligensen kommer frem til at den beste måten å løse problemet på er å omdanne hele planeten til en eneste gigantisk datamaskin for å øke kapasiteten. Mennesker kan da anses som en mulig trussel mot maskinens evne til å løse problemet.

Dersom vi kommer til det punktet kan det igjen være vanskelig å bare «dra ut kontakten» siden menneskeheten vil være avhengige av systemet, omtrent på samme måte som det ikke er mulig å dra ut kontakten av Internett. Det kan altså se ut til at Bostrom ser for seg et slags «Skynet»-scenario vi husker fra «Terminator»-filmene.

Om du vil høre hele resonnementet til filosofen kan du sjekke ut foredraget i videoen under.

Mange jobber med kunstig intelligens: Nå har Facebook gjort et stort gjennombrudd »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen