(Bilde: Shutterstock, Andrei Shumskiy)

Dette vet vi om fremtidens HDMI-kabel

En ny standard er på vei, og noe er allerede kjent.

HDMI er standaren som er mest brukt når du skal koble avspillere og PC-er til en TV. Per i dag er det versjon 1.4 som er gjeldene, men med blant annet 4K-oppløsning på trappene vil den etterhvert bli skiftet ut med HDMI 2.0.

Enn så lenge er det ikke helt klart hva den nye standarden vil støtte, men noen elementer som legger grunnlaget for HDMI 2.0 er allerede nå godt kjent.

Behov for ny HDMI til 4K

Når det kommer nye flatskjermer med høyere oppløsning, såkalt Ultra HD eller 4K, vil man trenge en ny og bedre HDMI. Dagens 1.4-standard kan også takle denne oppløsningen, men klarer ikke å overføre mer enn 30 bilder per sekund.

Med HDMI 2.0 vil du kunne spille av film i 4K-oppløsning med 60 bilder per sekund. Den vil også støtte 24-bits farger og kunne håndtere 3D-filmer på en bedre måte. HDMI 2.0 vil også kunne takle mer enn 8 lydspor av gangen, og ha understøtte for 21:9-formatet, samt bedre styring av flere enheter, som DVD-spilleren og medieboksen, med én fjernkontroll via HDMI CEC.

Mer usikkert

Det som imidlertid ikke er klart, er hvorvidt HDMI 2.0 også skal kunne å håndtere film med 120 bilder per sekund, eller signaler i 36-bits farger. Det er heller ikke kjent om den nye standarden vil kunne takle å overføre 4K-oppløsning i 3D.

Det kan også virke som at båndbredden til den kommende standarden ikke blir mer enn 18 Gbit/s. Sammenlignet med dagens standard, som takler 10Gbit/s, er det så fall ikke en oppsiktsvekkende økning. Om dette stemmer vil det trolig bli noe vanskelig å «få plass» til både 120 bilder per sekund og 36-bits farger, innenfor den båndbredden HDMI 2.0 vil ha.

Usikkert når den kommer

Nøyaktig når HDMI 2.0 vil komme på markedet blir ren spekulasjon akurat nå. Under CES-messen i 2012 ble det sagt at 2.0-standarden ville komme i løpet av første halvdel av 2012. Senere ble det sagt at den skulle komme i i første halvdel av 2013, men nå viser kalenderen august og standarden er fortsatt ikke her.

Forklaringen kan ligge i standarden blir ytterligere forbedret utover hva vi vet nå, slik at den vil være «moderne» i en lengre periode etter den lanseres.

Man kan imidlertid håpe at den kommende HDMI-standarden blir avduket under IFA-messen i Berlin, som åpner dørene i begynnelsen av september.

Vil du vite alt om hvordan en HDMI-kabel fungerer?
Her er vår ultimate HDMI-guide »

(Kilde: Flatpanels, Wikipedia)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen