(Bilde: Chris Harrison)

Gjør alle mulige flater til berøringsflater

Forskere viser frem nytt eksperimentelt prosjekt.

Noen mener at hjemmet i fremtiden vil inneholde et stort antall berøringsoverflater. Microsoft har for eksempel presentert en fremtidsvisjon hvor store berøringsskjermer er en integrert del av hverdagslivet.

Slike store skjermer vil imidlertid bli både kostbare og upraktiske. Nå har et par forskere fra Carnegie Mellon University i USA presentert en alternativ berøringsløsning som potensielt er langt mer smidig og tilgjengelig, dog ennå høyst eksperimentell.

Foto: Chris Harrison

Lar deg «tegne» grensesnittet

Løsningen har fått navnet WorldKit og går ut på å sette brukeren i stand til å benytte enhver fast overflate som «berøringsoverflate» ved hjelp av en snedig teknikk som innebærer å kombinere en projektorlinse med en dybdesensor.

Det hele fungerer ved at man retter projektoren og dybdesensoren mot en utvalg overflate. Når man så utfører bestemte håndbevegelser på overflaten vil disse fanges opp av dybdesensoren, som deretter tolker bevegelsene og gir instrukser til projektoren om hva som skal vises på overflaten.

Som man ser i demonstrasjonsvideoen under kan man bruke systemet til å «tegne» grensesnitt på alle mulige slags overflater som sofaer, bord, og vegger. Dette grensesnittet tillater full interaksjon, som for eksempel å vri på en volumknapp eller flytte rundt på objekter.

Systemet er imidlertid fritt programmerbart, noe som kan gi det en lang rekke potensielle bruksområder. Foreløpig må hver enkelt oppgave til projektoren programmeres inn manuelt, men utviklerne håper på sikt å gjøre produktet tilgjengelig på forbrukermarkedet. Da vil det antakelig bli mulig å laste ned ferdige programmer, altså applikasjoner.

Om du ønsker mer informasjon finner du alle de tekniske detaljene om produktet i denne PDF-filen.

Berøringsteknologi kan være så mangt:
Microsoft har utviklet en skjerm som lar deg «kjenne» på det som vises »

(Kilder: WorldKit, via Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen