Rent tantal.
Rent tantal. (Bilde: Wikipedia Commons)

Dette stoffet kan gjøre PC-er ekstremt strømgjerrige

Baner veien for magnetiske transistorer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med ujevne mellomrom dukker det opp eksperimentelle forslag til nye transistorteknologier som kan overta når silisiumløsningen avgår ved døden en gang i fremtiden. Noen av disse inkluderer transistorer som er genetiske, flytende, lysdrevne og «tenkende».

Nå har andre forskere kommet opp med en lovende form for såkalt magnetisk transistorteknologi, som potensielt kan gjøre datamaskiner særdeles energieffektive. Det skriver nettstedet Extremetech.

Grunnstoff med spesialegenskaper

Bruk av magnetisme har lenge vært diskutert i forskermiljøene som en mulig arvtaker til silisiumtransistorene, men den store hindringen har vært at det kreves for mye strøm til å lage magnetfeltene til at løsningen hittil har vært gangbar.

Ved University of California i byen Berkeley i USA har forskere gjennomført en studie som viser at det er mulig å omgå dette problemet, ved hjelp av et stoff som heter tantal.

Tantal er et relativt sjeldent, strømledende grunnstoff som blant annet brukes i mobiltelefoner og Blu-ray-spillere. Dette materialet har imidlertid en spesiell egenskap som de amerikanske forskerne dro nytte av i sitt eksperiment.

Når man sender strøm gjennom en tantal-ledning vil nemlig elektronene i stoffet flykte til hver sin kant av ledningen, basert på hvilken retning eletronene spinner. Dette skaper en polarisering tilsvarende den man får med et magnetisk felt, et fenomen forskerne kaller «nanomagnetisk logikk».

10 000 ganger mer strømgjerrig

I motsetning til vanlige transistorer har ikke denne type magnetiske brytere behov for konstant strømtilførsel for å opprettholde tilstanden sin, men bruker derimot kun strøm når de slås av og på.

Dette kan visstnok potensielt gjøre teknologien hele 10 000 ganger mer strømgjerrig enn den eksisterende løsningen, noe som i så fall kan bety vesentlig lavere strømregninger for forbrukerne om den noen gang settes i produksjon.

Som med alle andre eksperimentelle konsepter er det imidlertid høyst uvisst når eller om vi får tilgang til teknologien. Forskningsdokumentet er for øvrig tilgjengelig her for abonnenter av magasinet Nature.

Lurer du på hvordan en transistor fungerer?
Denne videoen forklarer det enkelt »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen