VI forklarer den lange reisen musikken tar fra datasentere spredd over hele verden, helt inn til øregangen din. (Bilde: Shutterstock, Spotify, Niklas Plikk, Tek.no)

Dette skjer når du spiller en låt fra Spotify

Nuller og ettall blir til godlyd i hodetelefonene dine. Dette skjer på veien.

Det er ikke lenge siden piratkopiering var et gigantisk problem for platebransjen. I dag er det de færreste som gidder å laste ned piratkopiert musikk, og det kan vi takke strømmetjenester som Spotify, Tidal og Apple Music for. 

Men hvordan er det egentlig disse strømmetjenestene fungerer? Hvordan kan du ha tilgang til millioner av låter fra hvor som helst i verden, og hva er mekanismene bak som gjør databits – nuller og ettall – på en server et annet sted i verden om til lyd som strømmer ut gjennom hodetelefonene eller høyttalerne dine? Og hvordan takler Spotify mer enn 75 millioner aktive brukere uten at serverne kneler?

Vi har fulgt bitstrømmen fra Spotifys servere og helt frem til datamaskinen din, og også sett på hva som skjer i datamaskinen din når nullene og ettallene skal gjøres om til lyd. Vi har brukt Spotify som eksempel – men prosessen er omtrent den samme om du bruker Tidal, Apple Music eller andre tjenester. Det kan være litt forskjell i for eksempel hvilke kodeker som brukes, men grunnprinsippene er de samme. 

Her er en forenklet fremstilling av hva som skjer underveis. 

1. Du åpner Spotify på PC-en din

Når du åpner Spotify-programmet på PC-en din vil du logges inn på Spotify sine servere, og Spotify vil vise oversikt over aktuelle artister, album og musikkategorier. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (6)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen