Slik ser STAMP-kameraet ut.
Slik ser STAMP-kameraet ut. (Bilde: University of Tokyo)

Dette skal være verdens raskeste kamera

Kan fange bevegelser med opptil én sjettedel av lyshastigheten.

I fotograferingens verden finnes det mange måter å gjøre ellers trivielle og hverdagslige fenomener mer spennende på. Én av dem er å bruke såkalte høyhastighetskameraer som tar opp mange flere bilder per sekund enn vanlige kameraer, noe som for eksempel gjør at man kan studere antennelsen til en fyrstikk i inngående detalj.

Høyhastighetsteknologien er stadig i utvikling, og nå melder avisen Wall Street Journal (via Gizmodo) at forskere har konstruert det som visstnok skal være verdens aller raskeste høyhastighetskamera.

4400 milliarder bilder i sekundet

Kanskje ikke helt overraskende er det japanere som står bak nyvinningen, nærmere bestemt de to store universitetene University of Tokyo og Keio University. Apparatet har fått det relativt tekniske navnet «Sequentially Timed All-optical Mapping Photography», forkortet STAMP.

STAMP benytter en spesiell type optisk lukker som er i stand til å ta utrolige 4,4 billioner, altså 4400 milliarder, bilder per sekund. Dette skal være rundt 1000 ganger raskere enn tidligere rekorder med teknologien.

Kameraet, som det tok forskerne tre år å bygge, takler en oppløsning på 450 x 450 piksler og er relativt upraktisk å bære med seg, med en størrelse på cirka én kvadratmeter.

Kan fotografere varmeledning

Akkurat hvordan det nye vidunderet fungerer er ganske kompliserte saker, men er redegjort for i detalj i den vitenskapelige journalen Nature (krever betaling).

Den vanvittige hastigheten gjør det mulig å fotografere fenomener som man aldri tidligere har klart å ta bilde av. For eksempel skal forskerne ha klart å fotografere varmeledning (konduksjon) med STAMP-kameraet, et fenomen som beveger seg med en hastighet på cirka én sjettedel av lyshastigheten.

Teknologien kan dermed potensielt få en lang rekke bruksområder, for eksempel innen vitenskap, hvor den blant annet kan benyttes til å studere kjemiske reaksjoner. Forskerne nevnte også muligheten til å studere og utvide forståelsen av laserstråler i industrier som benytter seg av laserprosessering, slik som bil- og elektronikkindustrien.

Høyhastighetskameraer har også mindre «nyttige» bruksområder: Slik kan du lage «Matrix-effekten» på lavt budsjett »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen