Slik ser den 3D-skrevne bygningen ut fra utsiden.
Teknofil
Slik ser den 3D-skrevne bygningen ut fra utsiden. (Bilde: Dubai Media Office)

Dette skal være verdens første 3D-skrevne kontorbygning

I Dubai vil de bygge så mye som en fjerdedel av bygningene med 3D-skrivere.

3D-skriverteknologien er på mange måter i ferd med å endevende samfunnet med sin brede anvendelighet og fleksibilitet, og nå ser det ut til at enda en liten milepæl for teknologien er satt. Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at verdens første 3D-skrevne kontorbygning er et faktum.

Det var den oljerike mini-staten Dubai som stod bak bragden, som altså er et forsøk på å finne nye måter å bygge langt mer effektivt på.

Diger skriver

Den 3D-skrevne bygningen er kun på étasje og har et areal på cirka 250 kvadratmeter. Alle detaljene om selve byggeprosessen foreligger tilsynelatende ikke, men ifølge myndigheten i landet ble det brukt en skriver med en størrelse på 36 x 12 x 6 meter.

Det er med andre ord ikke akkurat en pult-vennlig innretning det er snakk om. Skriveren benyttet en spesiell sementblanding i byggingen, og det skal ha tatt 17 dager å ferdigstille byggverket, til en pris på  140 000 dollar, cirka 1,1 millioner kroner.

Innsiden av bygningen.
Innsiden av bygningen. Foto: Dubai Media Office

Store besparelser

Teknikken skal visstnok kunne kutte byggekostander med 50-80 prosent, og byggetiden med 50-70 prosent. Dubai satser på at så mye som én fjerdedel av bygningene i landet skal være 3D-skrevet innen år 2030.

Innen den tid er det jo godt mulig at teknologien også vil bli tatt i bruk i mange andre deler av verden. 3D-skrivere som kan lage bygninger er for øvrig ikke helt nytt. I fjor kunne vi for eksempel melde om en 3D-skriver som kan reise en hel bygning på bare 24 timer.

Nå kan du 3D-skrive med mobilen: Denne dingsen gjør det mulig »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen