Slik ser Lexus' svevebrett «Slide» ut.
Slik ser Lexus' svevebrett «Slide» ut. (Bilde: Lexus/YouTube)

Dette skal være et fungerende «svevebrett»

Lexus med futuristisk teknologiprodukt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Blant de mange teknologiske dupedittene som dukker opp med jevne mellomrom hender det også at vi serveres noe utenom det vanlige, for eksempel «umulige» produkter som bærer et visst futuristisk preg. Nå har det dukket opp et nytt produkt i denne kategorien, nemlig et «svevebrett».

Som blant andre The Verge har snappet opp er det noe så uventet som Toyotas luksusavdeling Lexus som står bak den nye innretningen, som altså har et visst slektskap med dingsen vi så i «Tilbake til fremtiden»-filmene.

Lexus' svevebrett baserer seg på den såkalte Maglev-teknologien.
Lexus' svevebrett baserer seg på den såkalte Maglev-teknologien. Foto: Lexus

Bruker magnetfelt

Produktet heter «Slide» og vises frem i en kort teaservideo på en egen hjemmeside. Alle de tekniske detaljene foreligger ennå ikke, men brettet benytter seg av den såkalte Maglev-teknologien, som innebærer å løfte og skyve et objekt friksjonsløst ved hjelp av kraftige magnetfelt.

Dette er den samme teknologien som brukes i de lynraske svevetogene man finner i en rekke land, blant annet Japan. Ifølge Lexus skal svevebrettet benytte et magnetsystem med superledere som kjøles ved hjelp av flytende nitrogen, men utover det er vitenskapen bak produktet som sagt ennå uklare.

Som et luksusmerke kan selskapet imidlertid opplyse om at «Slide» vil få et luksuriøst design som vil by på eksklusive materialer man ellers finner i bilene deres. Dette omfatter blant annet naturlig bambus. Lexus antyder også at brettet vil inneholde teknologi man finner i de luksuriøse bilene. 

Ikke helt nytt

Dette er for øvrig ikke det første svevebrettet vi har sett. I fjor kunne vi melde om et Kickstarter-finansiert svevebrett kalt «Hendo», som ble testet av journalister og bekreftet å fungere. Dette brukte en teknikk som innebar å manipulere magnetfelt ved hjelp av strøm på en slik måte at feltene kun befinner seg på den ene siden av magnetene og «presser» mot hverandre, noe som visstnok ga både opp- og fremdrift.

Hva som er Lexus' tilnærming må vi altså vente litt med å finne ut av. Selskapet skriver på svevebrettets hjemmeside at de vil legge ut flere bilder og videoer etter hvert, så det er bare å følge med. Teaservideoen ser du under.

Våpenteknologien er også i ferd med å bli futuristisk: Nå skal Russland skyte ned drober med «mikrobølgevåpen» »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen