Dette skal bli en superkompakt fusjonsreaktor
(Bilde: Lockheed Martin/YouTube)

Dette skal bli en superkompakt fusjonsreaktor

Vil i så fall få dramatiske konsekvenser for energiproduksjon.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kjernefysisk kraft har som kjent vært brukt som en viktig energikilde i lang tid, i form av blant annet atomkraftverk. Slik kraftverk baserer seg på den som heter kjernefysisk fisjon, altså spalting av atomkjerner.

Den andre formen for kjernefysisk energiproduksjon er basert på fusjon, det vil si sammensmelting av atomkjerner. Fusjon produserer i utgangspunktet enormt mye mer energi enn fisjon, men har vært svært vanskelig å utnytte på en praktisk måte, blant annet på grunn av de vanvittig høye temperaturene som skal til for å utløse fusjonsprosessene.

Fusjonsreaktor kan være på vei

Nå kan det imidlertid se ut til at kjernefysisk fusjon har tatt et stort steg nærmere å bli en realitet, noe som i så fall kan få enorme konsekvenser på energifeltet. Det er det amerikanske selskapet Lockheed Martin som står bak det viktige gjennombruddet.

Det Lockheed Martin jobber med er en innretning som ikke bare skal bli en gangbar fusjonsreaktor, noe som i seg selv er oppsiktsvekkende, men i tillegg ekstremt kompakt. Faktisk er den ikke større enn at den potensielt kan få plass om bord på for eksempel en lastebil eller et fly.

Pressemeldingen er ganske sparsom med detaljene, men avisen Aviation Week har publisert en mer omfattende artikkel om virkemåten til reaktoren, som i veldig grove trekk baserer seg på såkalt magnetisk trykk til å drive fusjonsprosessene.

Kan komme innen ti år

Fusjonsprosessen driver i sin tur turbiner, som altså igjen produserer den anvendelige energien. Reaktoren er ennå på et veldig tidlig utviklingsstadium, men Lockheed Martin mener de kan bygge en fullt ut fungerende prototype innen så lite som fem år.

På grunn av den lille størrelsen kan reaktoren nemlig både designes, bygges og testes på relativt kort tid. Dette btyr igjen at man kan få fortgang i eksperimentene og videreutviklingen, og håpet til Lockheed Martin er å knytte til seg samarbeidspartnere for å fremme teknologien.

Selskapet anslår at den kompakte kjernefysiske fusjonsreaktoren kan bli tatt i bruk innen ti år, men som med andre «utrolige» fysikkprosjekter er det en fordel å ta også dette med en liten klype salt inntil videre. For mer informasjon kan du se Lockheed Martins informasjonsvideo under.

En noe mer tvilsom energiform er såkalt «kald fusjon»:
Forskere skal likevel nå ha godkjent en kald fusjonsreaktor »(Via Teknisk Ukeblad)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen