Slik så lemmet som ble dyrket frem ut etter to uker i den næringsrike væsken.
Teknofil
Slik så lemmet som ble dyrket frem ut etter to uker i den næringsrike væsken. (Bilde: Bernhard Jank, MD, Ott Laboratory, Massachusetts General Hospital Center for Regenerative Medicine)

Dyrket rottebein i laboratoriet – som fungerer!

Kan være en mye bedre løsning enn robotproteser.

Det finnes mange mennesker her på jorden som sårt trenger både nye armer, ben eller andre kroppsdeler. Frem til nå har løsningen vært å operere på proteser eller robotlemmer, men ifølge Cnet er dette i ferd med å endre seg.

Forskere ved Massachusetts General Hospital har nemlig greid å dyrke frem verdens første fungerende lem, i form av et rotteben.

Slik ble rottelemmet dyrket frem.
Slik ble rottelemmet dyrket frem. Foto: Bernhard Jank, MD, Ott Laboratory, Massachusetts General Hospital Center for Regenerative Medicine

Benet ble dyrket frem ved at en rottedonors bein ble renset for alt av celler, slik at bare selve strukturen stod igjen. Deretter ble «pasientens» stamceller dyrket frem og injisert i denne strukturen, hvorpå det hele ble senket ned i en næringsrik væske.

Etter fem dager i væsken begynte forskerne å stimulere beinet med strøm, slik at muskler skulle utvikles. Ni dager senere – to uker ut i forsøket – fjernet forskerne beinet fra væsken, og fant til sin begeistring ut at musklene, senene og beinmargen hadde vokst til akkurat slik de hadde håpet.

Da de forsøkte å stimulere beinet til å trekke seg sammen, så gjorde det nettopp det med omtrent 80 prosent av styrken til en nyfødt rotte.

Kan erstatte robotarmer

Ifølge Harald Ott, en av forskerne bak forsøket, viser denne suksessen at metoden har stort potensiale. Det er riktignok ikke et helt nytt lem som er dyrket frem, for man må jo fortsatt ha et donorlem som utgangspunkt.

Men det er mye bedre alternativ enn dagens løsning, hvor robotlemmer blir operert inn som erstatning for tapte bein og armer. Disse er både klønete og tunge i bruk, og krever lang tilvenning og mye trening for pasientene. De kan dessuten ikke kjenne hverken trykk, varme eller berøring via robotlemmene.

Donorbeinet før og etter at donorens celler var fjernet.
Donorbeinet før og etter at donorens celler var fjernet. Foto: Bernhard Jank, MD, Ott Laboratory, Massachusetts General Hospital Center for Regenerative Medicine/Skjermdump fra YouTube/Teknofil.no/montasje

Ott mener imidlertid at forsøkets resultater kan brukes i videre forskning, og særlig hvis man greier å dyrke frem selve bestanddelene i lemmet hver for seg:

– Ved en vanlig hånd- eller beintransplantasjon gror nervene sammen med det nye lemmet, som gir både bevegelse og følelse. Vi har lært at denne prosessen først og fremst ledes av nervestrukturen i det nye lemmet, og håper at vi i fremtidig arbeid kan vise at det samme gjelder for kunstige lemmer. Det neste steget vil bli å videreføre vår suksess med å dyrke frem muskelceller til andre typer celler, slik som bein, blodårer og sener, sier Ott.

Forskere vil gjøre noe lignende med andre lemmer også:
Penis ble dyrket frem av forskere »

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen