Dette romskipet er på størrelse med et hårstrå
Teknofil
(Bilde: Nanoscribe)

Dette romskipet er på størrelse med et hårstrå

Forskere har lagd ny og kjapp nanoprinter.

3D-printing kan ha potensialet til å bli den neste industrielle revolusjonen. Går alt slik forskerne vil ha det, kan du se for deg en hverdag der du kan skrive ut ulike ting, fra klær og mat til elektriske duppeditter og leketøy, i ditt eget hjem.

Teknologien er på voldsom frammarsj, noe dette fascinerende eksempelet fra det tyske selskapet Nanoscribe GmbH viser. Tyskerne har nemlig framstilt en mikroskopisk, men detaljert kopi av et romskip fra spillserien Wing Commander, og det på bare 50 sekunder. Sjekk ut utskriften i videoen nederst i saken.

Kjapp kvalitet

Det vesle romskipet er faktisk ikke det første av sitt slag. I fjor viste Det tekniske universitetet i Wien fram en racerbil som var mindre enn et sandkorn, men den gangen tok prosessen fire minutter.

Nå er altså utskriften kortet ned betraktelig, uten at det går ut over kvaliteten på det endelige produktet. Størrelsen på det lille romskipet er på 125 µm x 81 µm x 26,8 µm – altså rundt tykkelsen på et enkelt hårstrå.

3D-printeren forskerne benyttet seg av, er i tillegg kommersielt tilgjengelig. For å i det hele tatt se hva du skriver ut, må du imidlertid ha et såkalt scanning electron microscope (SEM) ved siden av.

Ikke bare for moro skyld

Utskriftsmetoden går ut på å det som kalles en tofotons litografisk teknikk. Her bruker man lasere og roterende speil for å dirigere lysstrålen så nøyaktig som mulig. Deretter blir de bittesmå strukturene bygd opp lag for lag, og det i en svært høy detaljgrad.

Nå er ikke 3D-printing bare ment for lek og moro. Romskipdemonstrasjonen illustrerer hvilke muligheter som eksisterer, og Nanoscribe viser fram mange andre strukturer på sin hjemmeside.

Stikkordene her er bio- og nanoteknologi. Forskerne kan for eksempel skrive ut «stillas» eller rammeverk for individuelle celler, som deretter kan brukes i alt fra å konstruere nye vev til å forebygge sykdommer.

Hva sier du til å laste ned klær, mat og dingser fra Internett?
Vil åpne torrent-nettsted for 3D-tegninger »

I videoen nedenfor kan du se utskriften av Hellcat-romskipet fra Wing Commander foregå i sanntid:


(Kilder: Nanoscribe via Singularity Hub)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen