Dette Raspberry Pi-tilbehøret lar deg vise tall på gamlemåten
(Bilde: Kickstarter)

Dette Raspberry Pi-tilbehøret lar deg vise tall på gamlemåten

Nytt Kickstarter-prosjekt gjenoppliver de gamle Nixierørene.

Det er ikke mange grenser for hva det lille Raspberry Pi-kortet kan brukes til når det gjelder kreative hobbyprosjekter, og rett som det er dukker det også opp oppfinnelser som appellerer til de nostalgisk anlagte.

Et nytt Kickstarter-prosjekt gjør nettopp det sistnevnte. Prosjektet «Raspberry Pi Nixie Tube Driver» lar deg nemlig bruke minidatamaskinen til å vise tall med såkalte Nixierør, noe som legger til rette for en heller unik «skjermteknologi» i dupedittene dine.

50-tallsteknologi

Nixierør er en type katoderør som er designet spesifikt for å vise tall eller annen visuell informasjon. Rørene består av en netting-anode og flere tallformede katoder som lyser opp i en orange, glødende farge ved å tilføre strøm.

Rørene ble introdusert på midten av 50-tallet og har blitt brukt i blant annet gammeldagse voltmetre og kalkulatorer, men kan også benyttes i klokker og radioer. På grunn av den nostalgiske sjarmen til teknologien har Nixierørene blitt brukt i diverse nyere hobbyprosjekter, for eksempel en vekkerklokke som Teknofil skrev om for et par år siden.

Det nye Kickstarter-prosjektet, unnfanget av amerikaneren Dennis McDonald, er et slags kontrollkort som kobles til Raspberry Pi via GPIO-pinnene og som lar deg styre et valgfritt antall Nixierør. Dermed kan du altså lage en skreddersydd Nixie-skjerm.

Har nesten nådd finansieringsmålet

Kortet er imidlertid ennå på prototypestadiet, og blant elementene som ifølge utvikleren må forbedres er strømforsyningene til Nixierørene, som visstnok bare såvidt gir nok strøm til seks rør.

For å utvikle produktet videre og eventuelt gjøre det mer salgbart og praktisk ber McDonald om 5000 dollar på Kickstarter. I skrivende stund har han samlet inn cirka 4500 dollar med 10 dager igjen, så det ser definitivt ut til at målet er innen rekkevidde. Sjekk ut prosjektets Kickstarter-side for mer informasjon, og se også video under.

Arduino er et annet allsidig kort: Vi viser deg hvordan du kommer i gang med kortet (Ekstra) »

(Via Raspi Today)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen