Dette papiret kan du «printe» 20 ganger
(Bilde: Yin Lab, UC Riverside)

Dette papiret kan du «printe» 20 ganger

Kjemikere har utviklet en papirtype som kan brukes om og om igjen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ifølge enkelte studier presenteres fremdeles om lag 90 prosent av all bedriftsinformasjon på papir i dag, som regel kun for å leses én gang og så kastes. Ressursmessig er dette et problem, for det bidrar til både økt forurensning og til at unødvendig mye skog hugges.

Nå har forskere ved Universitet i California, Riverside kommet med en mulig løsning.

Gjenbrukspapir

Papir kan selvsagt resirkuleres. Men hva om papiret rett og slett kunne brukes om og om igjen uten å gå via resirkulering?

«Papiret» kjemikerne hos California-universitetet nå viser frem, kan tilsynelatende nettopp det. Konseptet består av en tynn film med kjemikalier, såkalt redox-farger, som legges på plast eller glass.

Kjemikaliene skifter fra farge til gjennomsiktig når de utsettes for ultrafiolett lys, så ved å belyse og skjerme deler av filmen kan man få frem «trykket».  

Trykket kan «slettes» ved å reoksidere filmen, enten ved å la papiret bli utsatt for luft i noen dager eller ved å få fortgang i prosessen ved å varme opp filmen til 115 grader. Trykket skal være fullt lesbart i mer enn tre dager, mer enn nok til avisbruk og lignende.

Denne delen er skrevet ut i rommet
NASA 3D-skriver ut egne reservedeler »

Flere farger

«Papiret» kan lages i tre ulike farger, henholdsvis blått, rødt og grønt, basert på tre ulike kjemikalier. I tillegg trengs en katalysator, i dette tilfellet nanokrystaller av titania, og et fortykningsmiddel.

Foreløpig kan papiret brukes rundt 20 ganger, men målet til forskerne er å få det opp i rundt 100. De undersøker også mulighetene for flerfargetrykk. Ikke minst er målet nå å få til en variant av gjenbrukspapiret på faktisk papir.

Forskningsprosjektet finansieres av en stipend gitt av Energidepartementet i USA. Hele forskningsrapporten kan leses her.

Hva er veien videre for 3D-skrivere?
Denne 3D-skriveren fra HP tar teknologien et skritt videre »

(Kilder: UCRtoday.ucr.edu, UPI)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen