Hånden er ekte, men ølglasset er et projisert bilde. (Bilde: Asukanet/YouTube)

Dette ølglasset er et hologram

Japansk selskap har vist frem grensesnitt av interaktive, «svevende» bilder.

Nå som konvensjonelle berøringsskjermer er blitt en selvfølgelig del av hverdagen, er det mange som har begynt å lansere alternative berøringsteknologier.

Noen eksempler er prototypeskjermen fra Microsoft som lar deg «kjenne» på bildene, et berøringskonsept som bruker vann og innretninger som forvandler alle flater til berøringsflater.

Interaktive bilder i løse luften

Ennå har vi ikke sett så mye til løsninger som ligner på den type hologramteknologi som for eksempel Tony Stark bruker i Iron Man-serien, eller som vi har sett i Star Wars-filmene.

Nå har imidlertid et japansk selskap ved navn Asukanet vist frem et konsept som i alle fall tar et lite skritt i den retningen. Det skriver Engadget og Extremetech.

Under den pågående teknologimessen CEATEK i Japan viste Asukanet nemlig frem noe de kaller for «Aerial Imaging Plate» (AIP), en nettbrett-lignende enhet som er i stand til å projisere et bilde ut i «løse luften».

Bildene, som riktignok kun er todimensjonale, «svever» over en vanlig berøringsflate i en 45-graders vinkel og er kun synlige dersom brukeren befinner seg i helt riktig innsynsvinkel.

Kan brukes som grensesnitt

Det interessante med AIP-enheten er imidlertid at det har en innebygd bevegelsessensor som gjør de projiserte bildene interaktive, slik at man kan bruke det som et grensesnitt.

Nettstedet Engadget, som testet systemet, syntes det hele fungerte godt og beskrev blant annet hvordan en projisert figur var i stand til å følge hendene rundt på bildet med øynene og registrere kommandoer.

Asukanet skal visstnok være på utkikk etter selskaper som er interessert i teknologien, så det er ennå høyst uvisst når og om den lanseres på forbrukermarkedet, og hva som blir bruksområdene. En eldre demonstrasjon av teknologien kan du se i videoen under.

Det er flere som jobber med hologramteknologi:
Microsoft utvikler trolig hologramfunksjon for Skype »

(Kilde: Engadget, via Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen