(Bilde: Håvard Fossen, InsideTelecom.no)

Dette nyttige leketøyet gir deg bedre mobildekning

Droner er ikke bare til lek – et fjernstyrt oktokopter gjør det lettere å bygge mobilnett i Norge.

Når mobiloperatørene planlegger plassering av nye basestasjoner skjer mye av jobben teoretisk, bøyd over kartverk inne på kontoret. Det er ikke alltid at kartet og terrenget stemmer helt overens. Blant annet kan bygninger og trær gi overraskelser for mobildekningen når ingeniørene har levert fra seg planene til folkene som faktisk skal gjøre jobben med å sette opp master for basestasjonene ute i den virkelige verden.

Dette er blant utfordringene telekonsulentene i Technogarden vil bidra til å løse ved hjelp av en drone – et oktokopter – med en egen uavhengig rigg for videokamera. Derfor ser du to piloter som «bemanner» dronen i videoen som følger denne saken. Den ene, Morten Henden Aamot, flyr selve dronen, mens Kai Nybakk styrer videokameraet. Vi møter de to i Sandvika for en prøvetur sammen med lederen for teleseksjonen i Technogarden, Johan Horstmark og salgs- og rekrutteringsleder Børre Andersen.

Koblet til kart

Foto: Håvard Fossen, InsideTelecom.no

Blant tjenestene Technogarden selger til mobiloperatører er radio- og transmisjonsplanlegging og såkalt «site acquisition», altså å planlegge og skaffe steder å henge opp basestasjoner, enten de settes på tak, vegger eller i egne master. Ofte benyttes radiobasert punkt-til-punkt-samband for å knytte basestasjonene sammen med resten av telenettet. Dette er i dag oftest radiolinker som opererer i høye frekvensbånd og som gir kapasitet på mange hundre megabit per sekund.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen