Denne robotarmen bruker mobiltelefonen som «hjerne».
Denne robotarmen bruker mobiltelefonen som «hjerne». (Bilde: Exiii)

Dette mobil-tilbehøret har du nok ikke sett maken til

Ny robotarm kobles til mobiltelefonen – og den blir billig.

Robotteknologien er i stadig utvikling, og mens for eksempel Google satser på helautomatiske fullstørrelsesroboter, finnes det andre som jobber med en mer praktisk, forbrukerrettet anvendelse av teknologien. Som TechCrunch melder har det nå dukket opp et spennende robotkonsept i sistnevnte kategori.

Et japansk selskap ved navn Exiii har nemlig utviklet en robotarm, eller elektrisk protese, som fungerer ved å bli koblet til mobiltelefonen din. I tillegg blir den etter alt å dømme temmelig rimelig, noe som betyr at avansert robotteknologi omsider kan være innen rekkevidde for hvermannsen.

Mottar og sender muskelsignaler med mobilen

Armen har fått navnet Handiii, og retter seg altså primært mot folk med amputerte ledd. Konseptet virker i korte trekk ved at mobiltelefonen din mottar signaler fra en EMG-sensor, det vil si en sensor som registrerer den elektriske aktiviteten i musklene til brukeren.

Armene kan lages i mange u like former og farger.
Armene kan lages i mange u like former og farger. Foto: Exiii

Basert på mønsteret i disse signalene sender så mobiltelefonen signaler videre til protesen, som da vil utføre de korresponderende bevegelsene. Armen har fingre med flere ledd, og er i stand til å gripe og holde objekter og har generelt en relativt realistisk motorikk.

Armen er konstruert av 3D-skrevne deler, noe som gjør at den både er kjapp og rimelig å bygge, og at den kan lages i mange ulike varianter for å tilpasses brukeren. Det betyr også at det er enkelt å skifte ut deler.

Billig prototype

Prisen på prototypen av armen skal ifølge produsentens hjemmeside ligge på kun 300 dollar. Denne prisen dekker riktignok kun 3D-skrivingen og de elektroniske modulene, men selv om man legger til kostnadene knyttet til selve byggingen og andre ting blir prisen altså trolig likevel svært lav i forhold til andre, tilsvarende løsninger.

Produsenten presiserer at armen ikke er tilgjengelig for kommersielt salg ennå, men at selskapet i første omgang ønsker å tilby produktet til næringsliv og profesjonelle aktører som kunne tenke seg å bruke teknologien i forskningsøyemed. Det er ennå uvisst når andre vil få tilgang til produktet, og hva det ender opp med å koste.

Mer informasjon kan du finne hos Exiii, og sjekk også ut en demonstrasjonsvideo av produktet under.

Det finnes også annen robotteknologi for vanlige forbrukere: Denne menneskelignende roboten kan snart bli din »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen