Microsoft Surface Pro blir tilgjengelig i USA og Canada den 9. februar. Det er fremdeles ukjent når produktet kommer til Norge.
Microsoft Surface Pro blir tilgjengelig i USA og Canada den 9. februar. Det er fremdeles ukjent når produktet kommer til Norge. (Bilde: Microsoft)

Dette mener verden om Surface Pro

Microsofts kombinerte laptop og nettbrett står på trappene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Lanseringen av Microsofts kombinerte nettbrett og bærbare PC, Microsoft Surface Pro, nærmer seg med stormskritt i Nord-Amerika.

I høst slapp det amerikanske selskapet nettbrettet Surface RT i USA, og nå gjør altså storebroren Surface Pro sin entré. Mens RT har en svak prosessor som kun kan kjøre RT-utgaven av Windows 8 – det vil si kun med apper og ikke vanlige programmer, har Pro en Intel-prosessor og kjører fullversjonen av operativsystemet.

Nå har kritikere i USA og Storbritannia kvesset knivene og gått løs på Surface Pro. Hva er dommen?

Fleksibel i bruk

Surface Pro.
Surface Pro.Foto: Microsoft

Nettsiden AnandTech mener at Surface Pro er så bra som det får blitt med maskinvare som er tilgjengelig nå. Maskinen har en svært god ytelse i rollen som nettbrett, og er for eksempel raskere enn iPad og Android-nettbrett.

AnandTech liker videre fleksibiliteten mellom bruken av Surface Pro som nettbrett og bærbar PC. Byttet mellom de ulike bruksområdene går raskt og sømløst, og nettstedet mener at Microsoft sitter på et stort potensial her.

Driftstiden på batteriet (3 – 6 timer) er derimot latterlig lav, sett i forhold til iPad eller Nexus 10. Sammenlignet med Ultrabook-maskiner er ikke ytelsen like ille, men AnandTech mener at Microsoft må yte like godt i begge leirer.

Surface Pro er videre tykkere og tyngre enn ARM-nettbrett, og brukere av sistnevnte vil neppe bli fornøyde med den økte ballasten. Laptop-brukere vil derimot ikke ha mye å klage over.

AnandTech syns det er enklere å anbefale Surface Pro enn Surface RT, ettersom du allerede kan benytte ditt eksisterende Windows-økosystem på produktet. Ifølge deres mening er Pro den beste kombinasjonen av nettbrett og bærbar PC som finnes der ute, selv om det er svakere enn begge kategorier hver for seg.

Faller mellom to stoler

Støtten til Surface Pro gir bare én fast vinkel.
Støtten til Surface Pro gir bare én fast vinkel.Foto: Microsoft

CNN er fornøyde med design og den fysiske kvaliteten på Surface Pro, og liker at maskinen er like rask som lignende bærbare.

CNN mener at produktet på en måte faller mellom to stoler når det prøver å være både et dedikert nettbrett og en fullblods laptop. Selv om du kan jobbe med gamle Windows-programmer, er dette ofte et slit med tanke på Windows 8s behandling av oppløsningen på programmene.

På grunn av den lille størrelsen, har Microsoft måttet ofre tradisjonelt størrelsesforhold på tastatur og styreflate. Dermed må du sveipe ekstra mye i grensesnittet med fingrene, noe som ifølge CNN er frustrerende.

Den medfølgende stylusen er et ålreit verktøy for å skrive og tegne med, men fungerer ikke spesielt godt for å navigere seg rundt.

Til tross for feilene, mener CNN at Surface Pro ikke er en dårlig duppeditt. Den takler programmer og multimedia like god som andre Ultrabook-enheter, men trenger å bli mer optimalisert overfor Windows 8. Ironisk nok fungerer Surface Pro best som en hjemmedings. Du kan dokke den til et tastatur, mus og skjerm som en vanlig datamaskin, og dermed forsvinner kanskje mye av poenget med å ha en hybridmaskin.

CNN mener også at Surface Pro har potensial, men at det fremdeles trenger masse finjusteringer og oppgraderinger i framtidige versjoner.

Konstant fikling

Surface Pro kommer med en såkalt stylus, en digitalpenn du kan leke deg med.
Surface Pro kommer med en såkalt stylus, en digitalpenn du kan leke deg med.Foto: Microsoft

Gizmodo er enig med de øvrige, og mener at Surface Pro er et produkt med mange gode ideer og funksjoner – som det bare nesten klarer å lykkes med. Blant de positive sidene trekker nettsiden fram stylusen, de trykkfølsomme egenskapene, mobiliteten og nye, kreative måter å skrive på.

Skjermen er lekker, batteritiden er god sammenlignet med Ultrabook-maskiner (men ikke i nærheten av iPad-nivåer), og design og utførelse er svært godt gjennomført.

Gizmodo er derimot ikke så fornøyde med at du må konstant fikle med innstillingene for å finne en akseptabel skala for skrivebordsmiljøet. Skrivebordet er for lite og vanskelig å kontrollere, og dermed må du nærmest lete deg ihjel blant innstillingene for å finne noe halvveis akseptabelt.

Surface Pro er muligens en maskin som er for tidlig ute, med tanke på hva vi har vendt oss til av bruksmåter for bærbare og nettbrett. Framtidig teknologi som stemmestyring, Kinect-veiving, øyesporing og så videre kan, ifølge Gizmodo, bidra til å fjerne mange av irritasjonsmomentene.

Produktet er ikke for alle, men om det passer dine profesjonelle behov, kan du vurdere det, mener Gizmodo.

Se flere meninger og konklusjoner på neste side »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen