Dette materialet får vann til å  sprette  av
Teknofil
(Bilde: Skjermdump/YouTube)

Dette materialet får vann til å sprette av

Kan revolusjonere mange industrier.

 At man kan få vann til å prelle av overflaten på enkelte materialer er ikke noe nytt, ettersom dette har vært mulig tidligere ved å bruk av ulike kjemikalier på overflaten av materialet. Men dette har sine ulemper, som at kjemikaliene vil forsvinne over tid.

Nå har forskere ved hjelp av laserbehandling klart å skape et materiale som av seg selv får vannet til å sprette av – og denne effekten vil ikke slites ned over tid. Det kan bety en kommende revolusjon i mange industrier.

Vannet spretter bokstavelig talt av

Ved hjelp av laserteknologi klarer de å lage et intrikat mønster i overflaten til materialet som sørger for den vannavstøtende effekten. Som man kan se av videoen nedenfor, så vil vannet bokstavelig talt sprette av overflaten. Er det snakk om store overflaten, så vil det krype bortover helt til det faller av.

Materialet spås å kunne brukes til alt fra flykropper til mobiltelefoner og datamaskiner. For førstnevnte vil det kunne bety en revolusjon, da vann ikke ville kunne feste seg og følgelig vil det heller ikke kunne fryse.

I teorien vil materialet være nyttig for det meste som i dag er laget av metall, og som helst ikke skal være i kontakt med vann. Se denne videoen fra forskningsprosjektet for en detaljert forklaring:

Denne bilen trenger du aldri å vaske:
Spesielt belegg får møkken til å renne av, helt uten hjelp »

(Kilde: Sploid)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen