Oppfinnelsen skal lyse opp hverdagen for familier i u-land. (Bilde: T4 / Vimeo)

Dette lyset drives av tyngdekraften

GravityLight trenger bare en sekk med steiner.

Effektiv utnyttelse av energi er en evig utfordring for menneskeheten, og nå kommer en løsning som kan bidra til å gjøre livet litt enklere for mennesker i u-land.

GravityLight utnytter, som navnet antyder, tyngdekraften. Prinsippet er like enkelt som det er genialt: På en bestefarsklokke-aktig måte «trekker» du opp lampa ved jevne mellomrom, slik at du kan fortsette å nyte lyset om kvelden.

Liten strømgenerator

På den litt mer tekniske siden fungerer GravityLight slik: Selve apparatet har en lysdiode, samt innganger til en kabel. På kabelen fester du en sekk med for eksempel steiner eller jord.

Deretter vil sekken dra kabelen sakte gjennom apparatet, for på den måten å generere strøm. Når kabelen har nådd slutten, «trekker» du hele sulamitten opp igjen. Intervallene her er på cirka en halvtime.

Til krig mot parafin

GravityLight går i strupen på den utstrakte bruken av parafinlamper i u-land. Parafin er ikke spesielt billig og heller ikke særlig sunt med tanke på giftige avgasser. Det er her en enkel konkurrent som GravityLight kommer inn i bildet.

I tillegg er LED-lampa robust og slitesterk. Den inneholder ingen batterier eller fancy elektronikk, og på grunn av den bestemte bruken, har den potensielt veldig lang varighet.

GravityLight kommer også med et par terminaler, som du for eksempel kan bruke til å lade mobiltelefonen. Billig skal lampa bli også, med en pris på 10 dollar for de første utgavene i u-land. Målet er å presse prisen ned til halvparten.

Ta gjerne en titt på prosjektet på Indiegogo.com.

Se Indiegogo-videoen til teamet bak GravityLight på Vimeo:


(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen