Dette kretskortet har 9000 ganger mer kraft enn en vanlig PC
(Bilde: YouTube)

Dette kretskortet har 9000 ganger mer kraft enn en vanlig PC

Forskere laget kort inspirert av hjernen.

I jakten etter å gjøre datateknologien både raskere og mer energieffektiv har dataingeniører og forskere i økende grad begynt å se til virkemåten til den mest kompliserte «datamaskinen» som finnes, nemlig hjernen.

Facebook har for eksempel investert i et selskap som jobber med «tenkende» datamaskiner, forskere ved Harvard har laget transistorer inspirert av nervecellene i hjernen og IBM har lenge arbeidet med såkalte nevrosynaptiske databrikker.

Nå har det dukket opp et nytt hjerne-inspirert prosjekt. Ved det kjente Stanford-universitet i California har et knippe ambisiøse bioingeniører nemlig utviklet noe de kaller «Neurogrid».

Superraskt kretskort

Neurogrid er et kretskort som visstnok er i stand til å simulere et langt høyere antall hjerneceller enn tilsvarende løsninger som er blitt presentert tidligere. Nærmere bestemt består kortet av 16 brikker som til sammen simulerer én million hjerneceller i sanntid, men flere milliarder såkalte synapser, altså nerveforbindelser.

Ifølge forskerne kan Neurogrid-kortet simulere hjernecellene hele 9000 ganger raskere enn om man hadde simulert det samme antallet hjerneceller på en vanlig datamaskin, i tillegg til at det er solide 100 000 ganger mer energieffektivt.

I en informasjonsvideo om det nye kretskortet forklarer en av ingeniørene at teknikken i korte trekk innebærer å benytte eksisterende transistorteknologi, men istedenfor å bruke dem som logiske porter brukes de som analoge kretser – designet slik at spenningen tilsvarer den spenningen man finner i cellene i hjernen.

Kan brukes i roboter

Forskerne ser for seg at et av bruksområdene for teknologien kan være å gi folk som er lamme i deler av kroppen muligheten til å omgå den aktuelle feilen i hjernen og dermed gi dem kontroll over kroppsdelene. Den kan også brukes til å utvikle avanserte, selvstyrte roboter.

Likevel, det er ennå en del hindringer i veien for en kommersialisering av teknologien, først og fremst økonomiske. Neurogrid-prototypen koster visst solide 40 000 dollar, rundt 240 000 kroner. Kortet ble imidlertid laget på den «gammeldagse» måten, og ved å benytte moderne produksjonsteknologi tror forskerne at prisen kan kuttes til så lite som 2400 kroner per kort.

For flere tekniske detaljer kan du gå til Stanford-universitetet, og sjekk også ut videoen under.

Kanskje vil kortet vekke Googles interesse:
Søkegiganten har nemlig stor interesse for robotteknologi »

(Kilde: Stanford University, via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen