Dette kompaktkameraet skal tåle det meste
(Bilde: Olympus)

Dette kompaktkameraet skal tåle det meste

Olympus lanserer tøffingkamera og skyter ørn med rødpunktsikte

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Olympus hadde storslipp denne uken. Både nye objektiver og kameraer ble kunngjort og vist frem.Men det var ikke alt, det ble også gjort rom for oppussing av Olympus OM-D E-M5 og to nye kompaktkameraer.

Les også: Vi har testet Olympus OM-D E-M1

Oppussingen av OM-D E-M5 gjelder i all hovedsak tre ting. Teksturen på grepet skal gi en mer tradisjonell følelse, og gjøre at det sitter bedre i hånda. I tillegg er det lakkert på en litt annen måte som gjør at det ser mer ut som de gamle OM-kameraene. Avslutningsvis så har Olympus endret designen på modushjulet. Det siste skal, ifølge Olympus, gjøre kamerahuset "mer imponerende".

Skyt med rødpunktsikte og superzoom

Denne oppussingen er kanskje ikke så nyskapende i seg selv, men et av kompaktkameraene Olympus lanserte prøver så absolutt å være det. Vi snakker om kanskje verdens første superzoomkamera med rødpunktsikte.

Olympus Stylus SP-100EE bakfra.
Olympus Stylus SP-100EE bakfra. (Foto: Olympus)

Olympus Stylus SP-100EE er navnet, der EE står for "EagleEye". Den har elektronisk søker, 24 - 1200 mm f/2.9 - 6.5-objektiv konvertert til 135-format, stort grep og rødpunktsikte. Kameraet i seg selv er som et ordinært, men moderne, superzoomkamera. Det som virkelig gjør at vi er nysgjerrige på dette er siktet som er montert under blitsen.

For når du vipper opp blitsen og flytter øyet vekk fra den elektroniske søkeren så ser du et stort sikte med et rødt punkt inni. Dette punktet beveger seg etter der fokus er, og funker sånn tålelig greit. Vi hadde litt problemer med bruken av det, men det var langt fra optimale forhold da vi prøvde.

Rett under blitsen ser du noe svakt rødlig gjenskinn. Det er siktet.
Rett under blitsen ser du noe svakt rødlig gjenskinn. Det er siktet.Foto: Olympus

Inni kameraet finner du en 16 megapiksler stor baklyst CMOS-bildebrikke og Olympus' TruePic VII-bildeprosessor. Det har som nevnt elektronisk søker, men den er bare på 920 000 subpiksler. Skjermen er som vanlig tre tommer stor og har en oppløsning på 460 000 piksler. Som med Olympus OM-D E-M10 har også SP-100EE et raskt autofokussystem, noe som forhåpentligvis fungerer bedre med søkeren enn med siktet.

Det er dessverre ikke mulighet for trådløst nett i dette kameraet, men det er gjort klart for FlashAir-kort. På den måten kan man kontrollere det med smarttelefon og nettbrett, men ikke uten. Dette er en litt underlig vri, mener vi, og vi forstår ikke helt hvorfor de ikke droppet siktet og heller satset på fjernstyring via nettbrett eller smarttelefon.

Vannsiker

Olympus Stylus TG-850 kommer i sort, grått eller hvitt.
Olympus Stylus TG-850 kommer i sort, grått eller hvitt. (Foto: Olympus)

I tillegg til en superzoom annonserte Olympus et nytt medlem i TG-familien. Olympus Stylus TG-850 skal være vannsikker ned til 10 meter, tåle fall fra 2,1 meter, få 100 kilo over seg og fortsatt fungere, samt kunne fungere i temperaturer ned til -10 grader celsius.

Det er altså et tøffing kamera som skal tåle det meste. Objektivets brennvidde er 21 - 105 mm konvertert til 135-format, og har f/3.5 - 5.7 som største blender. Bildebrikken, bildeprosessor og autofokussystem er samme som du finner i Olympus Stylus SP-100EE.

Olympus Stylus TG-850 bakfra.
Olympus Stylus TG-850 bakfra. (Foto: Olympus)

Olympus vil at du skal ta med deg dette kameraet på tur i fjellet eller andre steder som stiller krav til byggekvalitet. Stylus TG-850 har også en skjerm du kan brette opp, og enkelt ta bilde eller video av deg selv.

Olympus Stylus SP-100EE vil være tilgjengelig i svart, og har fått utsalgspris på 399 Euro. Olympus Stylus TG-850 kommer i fargene sort, grå eller hvit, og har fått utsalgspris på 299 Euro. Begge kameraene vil være tilgjengelig i butikkene i løpet av mars.

Les også: Vi har testet Nikons ekstremkamera Nikon 1 AW 1 »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen