(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Dette kan være spesifikasjonene på AMDs neste skjermkort

Selskapets største grafikkjerne noen sinne.

Etter at AMD annonserte et helt nytt navneregime for deres Radeon HD-skjermkort, har det vart spekulert i om de nye navnene ikke snart også skulle få et ansikt. Dette vil i følge 3DCenter skje den 26. september, når selskapet skal holde en presentasjon av sin nye grafikkbrikke med kodenavn «Hawaii».

Men allerede tidligere denne uken dukket det opp detaljer rundt den nye brikken. En av toppsjefene i AMD, Matt Skynner fortalte nemlig Forbes at AMD i første omgang planlegger å holde seg til tokjernede løsninger for entusiastene, i motsetning til Nvidia som satset stor på deres enkeltkjernede Geforce GTX Titan.

Skynner kunne også avsløre at grafikkbrikken skal produseres ved hjelp av 28-nanometerteknikk, da dette ga rom for høyere klokkehastigheter enn den tidligere ryktede overgangen til 20-nanometer.

En muskuløs toppmodell

Nå skal også spesifikasjonene for selskapets nye toppmodell, R9 290X, være ute av sekken. De lekre tallene kan nesten snakke for seg selv, men det er helt tydelig at AMD går for størrelse denne gangen. Grafikkjernen på deres nye entusiastkort skal nemlig måle hele 430 kvadratmillimeter, noe som gjør den til selskapets største noensinne. Kjernen er basert på en helt ny generasjon av AMDs «Graphics Core Next»-arkitektur.

Med et areal som er 18 prosent større enn nåværende toppbrikke, Tahiti, skal AMD ha klart å presse inn 2816 streamprosessorer. Dette er en økning på 37,5 prosent over forrige generasjon.

Videre vil brikken etter all sannsynlighet gi en god ytelsesforbedring for geometriprosessering, da rasterenhetene er doblet fra to til fire, og 176 teksturenheter skal også være på plass. En minnebuss med 384-bits båndbredde er også på plass, og selve klokkefrekvensen i kjernen er ryktet å ligge like over 900 MHz.

Hawaii kommer med støtte for Microsofts nyeste DirectX-revisjon, som blir 11.2. Den nyeste DirectX blir eksklusiv for Windows 8.1 og Xbox One, og kommer med flere nyheter. Teknologien du vil merke best er støtte for å lagre teksturer i system- og skjermkortminnet, noe som skal gi raskere innlasting i alle programmer og spill. Du kan se den fulle listen over de nye teknologiene hos Microsoft.

Det blåser i riktig retning for AMD:
Så mange flere grafikkkort har de solgt enn Nvidia >>

(Kilde: 3DCenter, via TechPowerUp)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen