Dette glasset er imponerende nok også et solcellepanel.
Teknofil
Dette glasset er imponerende nok også et solcellepanel. (Bilde: Ubiquitous Energy/MSU)

Dette kan redde mobilen fra å gå tom for strøm

Forskere har utviklet verdens første gjennomsiktige solcellepanel.

Uansett hvor mye mer en mobilprodusent skal ha greid å tyne ut av batteriet i sin nye toppmodell, må du som regel lade telefonen hver dag uansett. Det kan det imidlertid bli slutt på, skal vi tro Extremetech. De kan melde om at forskere ved Michigan State University (MSU) har utviklet en ny type solcellepanel som er fullstendig gjennomsiktig. 

Om det kommer i kommersiell produksjon åpner dette for nye muligheter i stort sett alle situasjoner der glass brukes, derunder også mobiltelefoner.

Benytter lyset du ikke ser

I motsetning til tidligere, «gjennomsiktige» solcellepaneler kludrer ikke dette til sikten. Det utnytter lyset vi ikke kan se.
I motsetning til tidligere, «gjennomsiktige» solcellepaneler kludrer ikke dette til sikten. Det utnytter lyset vi ikke kan se. Foto: Ubiquitous Energy/MSU

I utgangspunktet er det helt umulig å utvikle fullstendig gjennomsiktige solcellepaneler med tradisjonell solcelleteknologi. Solceller fungerer nemlig slik at fotoner (sollys) absorberes og konverteres til elektroner (elektrisitet). Dette forutsetter altså at noe av lyset stoppes. Man har tidligere utviklet gjennomsiktige løsninger med denne metoden, men glasset ga da enten et fargeskjær eller dempet lyset betraktelig. Dette er naturlig nok ikke ønskelig på en mobilskjerm.

Derfor har forskerne, med Richard Lunt fra selskapet Ubiquitous Energy i spissen, sett på nye muligheter. De kom fram til en nokså enkel løsning: bruk lyset vi ikke ser. 

Alt vanlig, synlig lys vil altså passere gjennom glasset, mens UV-lyset og ikke-synlige, infrarøde frekvenser fanges opp. Dette konverteres så til en annen, ikke-synlig frekvens av infrarødt lys. Lyset ledes mot kantene av glasset, og fanges opp av tynne striper med tradisjonelle solcellepaneler. 

Vil øke fra 1 prosent til 10 prosent effekt

To av forskerne bak gjennombruddet, Yimu Zhao til venstre og Richard Lunt til høyre.
To av forskerne bak gjennombruddet, Yimu Zhao til venstre og Richard Lunt til høyre. Foto: Ubiquitous Energy/MSU

Det store spørsmålet er vel egentlig hvor mye strøm dette glasset faktisk kan produsere. Akkurat nå er effekten ganske lav, og kun 1 prosent av lysets energi blir faktisk konvertert til strøm. Tradisjonelle, komersielle solcellepaneler konverterer derimot omtrent 7 prosent av energien til strøm, ifølge Extremetech. De mest effektive solcellepanelene kan imidlertid nå opp til 40 prosent effektivitet. Lunt mener imidlertid at innen glasset vil masseproduseres, kan effekten være økt til hele 10 prosent. Dette er dobbelt så mye som i fjor, da de kun mente at 5 prosent var et oppnåelig mål.

Forskerne selv mener at teknologien kan brukes i blant annet skyskrapere og høyhus med glassfasader, så vel som vanlige hus og i biler. Dette kan bane veien for mer miljøvennlige og selvforsynte samfunn, ifølge forskerteamet.

For folk flest er vel spådommen fra Lunt om at glasset vil bli å finne i fremtidens smarttelefoner aller mest forlokkende. Dette vil kunne øke batterilevetiden en god slump, selv om du nok må legge den fra deg for å lade titt og ofte også i fremtiden. 

Det finnes allerede lignende løsninger:
Denne TV-en drives av lys »

(Kilde: Extremetech, MSU (Ubiquitous Energy))

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen