Dette kan i beste fall gi blinde synet tilbake
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Dette kan i beste fall gi blinde synet tilbake

Forskere har klart å skrive ut levende nerveceller med en 3D-printer.

Professor Keith Martin ved Cambridge University kan være på vei til å kurere blindhet, ved hjelp av 3D-printer.
Professor Keith Martin ved Cambridge University kan være på vei til å kurere blindhet, ved hjelp av 3D-printer.Foto: Cambridge Neuroscience, University of Cambridge

– Vi er på et relativt tidlig stadium, og må være forsiktige med å si at vi er i ferd med å finne en kur.

Ordene tilhører forsker og professor Keith Martin ved universitetet i Cambridge, som nylig har klart å skrive ut levende nerveceller fra voksne dyr med en 3D-printer. Dette melder Forskning.no. I laboratoriet har det britiske forskningsteamet klart å printe om lag 1000 celler i sekundet, "svært presist", og cellene overlever utskriftsmetoden.

Reparere netthinnen med 3D-printede celler

Foreløpig har de brukt celler fra rotter – såkalte ganglieceller, eller nerveceller fra netthinnen. Nå vil de jobbe videre med å få til det samme for mennesker, noe som vil være et stort medisinsk fremskritt innen oftalmologi.

– Det vi ser på nå, er hvordan dette kan utvikles til forskjellige måter å reparere netthinnen på. Med tiden ser vi ikke noen grunn til at du ikke skal kunne skrive ut mange forskjellige celletyper, på samme måte som du kan skrive ut med mange forskjellige farger i blekket, sier Martin til Forskning.no.

Han håper metoden kan brukes for å reparere synet til de som rammes av grønn stær eller forkalkning på netthinnen, som er to av de vanligste årsakene til blindhet og svaksynhet i Norge.

(Kilder: Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen