Avinor jobber nå med å installere sikkerhetssystemet EMAS på Kjevik - et system som skal fungere som en sandgrop for fly som ikke klarer å stoppe.

Teknofil Dette kan flyet ditt krasje med i Kristiansand

Avinor jobber nå med å installere sikkerhetssystemet EMAS på Kjevik - et system som skal fungere som en sandgrop for fly som ikke klarer å stoppe. (Bilde: AVINOR)

Dette kan flyet ditt krasje med i Kristiansand

Første norske flyplass får system som stopper fly som ikke klarer å bremse på rullebanen.

Kjevik flyplass i Kristiansand ligger rett ved sjøen. Rullebanen er 1900 meter lang, noe som er lenger enn det vanlige minimumskravet, men nye regler gjorde at flyplassen måtte utvides ganske betydelig.

Når rullebanen ender i havet, og butter i en vei i andre enden, skaper det en del problemer.

- Rullebanen er lang nok, men reglene ble endret i forhold til sikkerhetsområder. For Kjevik er det snakk om en 300 meter lang sikkerhetssone i hver ende, sier prosjektleder Lars Hegle til Nettavisen.

Slik stoppes flyene med EMAS.
Slik stoppes flyene med EMAS.Foto: Zodiac Aerospace

Installerer kunstig sandgrop

- For å fylle disse kravene måtte vi fylle ut ganske mye ut i havet, samt å flytte hovedankomstveien. I stedet for å gjøre dette, søkte vi om å få installere sikkerhetssystemet EMAS, sier Hegle.

EMAS, eller Engineered Material Arresting System, er et system for å stoppe fly som ikke klarer å stoppe etter landing, eller som må avbryte take-off. Slike situasjoner kunne på Kjevik føre til at flyet havnet midt i vannet.

Avinor beskriver systemet som et nettverk av blokker i enden av rullebanen som gir etter når flyet kommer rullende, og som i praksis fungerer som en stor sandfelle.

- Enkelt sagt sikrer systemet at passasjerer ikke kommer til skade og at flyet kan taues bort og settes i trafikk igjen relativt raskt, sier Hegle.

Slik fungerer systemet

Systemet er i USA vært i bruk i lang tid, og på JFK-flyplassen utenfor New York har tre fly blitt stanset de siste årene.

Du kan se hvordan systemet fungerer i videoen under.

Miljøhensyn viktigst

Systemet blir først installert i sørenden av rulleplassen, mens en regner med å installere det i andre enden i løpet av høsten. Prisen er 70-80 millioner kroner, og er en del av en større oppgradering av flyplassen. Fordi alternativet ville vært en betydelig forlengning av rullebanen, er pengene trolig en god investering.

- Men det er ikke bare økonomi, i denne saken var miljøaspektet vel så viktig, sier prosjektlederen.

Ifølge Avinor ville en utvidelse av rullebanen komme i konflikt med marine miljøer i begge ender.

Det skal ikke være planer om å installere samme type systemer på andre flyplasser i Norge.

Kjevik ligger rett ved sjøen.
Om alt går som det skal med nattarbeidene, vil systemet være ferdig i sørenden på Kjevik i løpet av neste uke. (Bilde: AVINOR)
EMAS fungerer omtrent som en kunstig sandgrop.
Avinor jobber nå med å installere sikkerhetssystemet EMAS på Kjevik - et system som skal fungere som en sandgrop for fly som ikke klarer å stoppe. (Bilde: AVINOR)
Slik stoppes flyene med EMAS. (Bilde: Zodiac Aerospace)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen