Dette kan bli verdens høyeste konstruksjon
Teknofil
(Bilde: Chetwoods Architects)

Dette kan bli verdens høyeste konstruksjon

Phoenix Towers slår Burj Khalifa med 150 meter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Du har helt sikkert hørt om dem: skyskrapere. Bygningen som i dag holder rekorden som verdens høyeste bygning, er arabiske Burj Khalifa. Nå kan det se ut til at rekorden vil ryke til fordel for et kinesisk giganttårn.

1 000 meter i været

Tårnet er en del av en duo, med ett tårn på 1 000 meter og et annet, litt kortere tårn. Sammen har de to svakt Eiffeltårn-aktige tårnene fått det klingende navnet Phoenix Towers, og de skal etter planen stå ferdige i den kinesiske byen Wuhan i 2018. 

Dersom byggingen går etter planen vil tårnet bli omtrent 170 meter høyere enn Burj Khalifa, og ende opp som verdens høyeste bygning.

Foto: Chetwoods Architects

Tårnene er designet av det britiske firmaet Chetwoods, som blant annet har «redesignet» London Bridge i et miljøvennlig perspektiv. Det var også dette designkonseptet som skaffet firmaet jobben med å designe tårnene i Wuhan.

Slik skal grunnplanen til bygget se ut. Formen skal visstnok symbolisere en tradisjonell, kinesisk føniks – derav navnet.
Slik skal grunnplanen til bygget se ut. Formen skal visstnok symbolisere en tradisjonell, kinesisk føniks – derav navnet.Foto: Chetwoods Architects

Totalt skal tårnene dekke en overflate på 47 hektar på en øy i midten av en innsjø, og inni skal de også huse totalt 228 600 kvadratmeter bruksareal. Komplekset skal for øvrig være svært miljøvennlig, og skal både rense vannet i innsjøen og luften rundt via filtreringssystemer. I tillegg er sidene kledd med solcellepaneler, som skal drive de mange aktivitetene på innsiden.

Langt fra bare bruksareale

Tverrsnitt av byggene og oversikt over bruksområder.
Tverrsnitt av byggene og oversikt over bruksområder.Foto: Chetwoods Architects

Det er imidlertid ikke bare innsiden av de gigantiske skyskraperne som skal gjøre nytte som bruksareale. Det skal blant annet være plass til vindturbiner i begge tårnene, og det minste skal dessuten huse insektshoteller, "grønne vegger" og biomassekokere, som senere kan brukes til drivstoff.

Faktisk er det bare i det minste tårnet at man vil finne oppholdsrom, som barer, gallerier, hoteller og restauranter. Ellers vil begge tårnene være travelt opptatt med å rense Wuhans forurensede luft og vann, som jo er den egentlige grunnen til at de står der.

Andre tenker annerledes: 
Dette er fremtidens undervannsby »

(Kilde: Dvice, Dezeen)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen